Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Whistle czy Flet Porsty? |
Whistle |
|
64% |
[ 9 ] |
Flet Prosty |
|
35% |
[ 5 ] |
|
Wszystkich Głosów : 14 |
|
Autor |
Wiadomość |
xkacpertx
|
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 19:36 Temat postu: Whistle czy Flet Porsty? Pomocy! |
|
|
Witam> Mam zamiar zaczÄ
Ä grac na instrumencie piszczaĹkowym. I mam pytanie. Nie wiem, co wybraÄ Whistla czy Flet prosty:/? GĹĂłwnie chodzi mi o prostotÄ w nauczeniu siÄ na nim grac a zarazem o masÄ moĹźliwoĹci J. Dodatkowo, na jaki instrument jest wiÄcej NUT! Znam je doĹÄ dobrze, bo UczÄ siÄ w szkole muzycznej jestem w II stopniu na akordeonie. A i np jeszcze jaki rodzaj fletu barokowy czy jakis inny ? Piszcie wszystkie za i przeciw ^^
PS Nie miaĹem jeszcze stycznoĹci z takim instrumentem i jestem ZIELONY J znam tylko nuty na 5-cio linii ^^. A i jeszcze powiedzcie od razu w jakiej tonacji najlepiej
Pozdr xkacpertx |
|
Powrót do góry |
|
|
Perry
|
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 19:52 Temat postu: |
|
|
Ja bym na Twoim miejscu wybraĹ flet prosty. Trudniej sie nauczyÄ na tym. Ale:
1: masz peĹnÄ
chromatyke
2: masz duĹźo wiÄkszÄ
skale
3: Przesiadka na whistla bÄdzie prosta potem.
Co do systemu to chyba barokowy.
Najlepiej niech sie wypowie w tej kwesti Grzesiek Tomaszewicz ktĂłry uczy fletu prostego i sporo koncertowaĹ na nim. |
|
Powrót do góry |
|
|
xkacpertx
|
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 20:19 Temat postu: |
|
|
Ok dzieki poczekam na grzeska ^^ jesli bedzie Ĺaskaw |
|
Powrót do góry |
|
|
Barfly
|
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 21:14 Temat postu: |
|
|
Przesiadka na whistla moĹźe nie byÄ tak Ĺatwa, jak siÄ wydaje, ale to jest drugorzÄdna sprawa. Przede wszystkim zadaj sobie pytanie: co chcesz graÄ?
Jezeli nastawiasz siÄ na jakÄ
kolwiek muzykÄ "z nut" to na flecie prostym masz zdecydowanie wiÄksze pole do popisu.
JeĹźeli chcesz graÄ muzykÄ irlandzkÄ
- bierz whistla i nie licz, Ĺźe jakiekolwiek nuty pomogÄ
Ci w nauce.
Powodzenia _________________ Strings in the earth and air
make music sweet |
|
Powrót do góry |
|
|
xkacpertx
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 14:19 Temat postu: |
|
|
a czy na flecie porstym da sie grac muzke irlandzka? Interesuje mnie FOLK SÂŁOWIAĹSKI< muzyka baĹkaĹska itp .
Pozdr. |
|
Powrót do góry |
|
|
ywysme
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 14:57 Temat postu: |
|
|
Swego czasu graĹam na flecie prostym, nie podobaĹo mi siÄ. MoĹźe dlatego, Ĺźe po rzuceniu szkoĹy muzycznej odstrÄczaĹo mnie wszystko co z niÄ
zwiÄ
zane, a moĹźe po prostu sama barwa fletu mi sie nie podobaĹa. Co do wyboru to wszystko zalezy od twoich upodobaĹ: flet prosty ma wiele moĹźliwoĹci a whistle raczej nadaje siÄ tylko do folku, muzyki irlandzkiej, trochÄ dawnej.
JeĹli interesuje CiÄ folk sĹowiaĹski, czy cos baĹkaĹskiego moĹźe poszukasz jakiegoĹ fletu wzorowanego na tamtejszych instrumentach ludowych. Na flecie prostym moĹźna grac chyba wszystko, ale nie musi wszÄdzie dobrze brzmieÄ. _________________ Never was a cornflake girl... |
|
Powrót do góry |
|
|
Perry
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 15:27 Temat postu: |
|
|
Sa rozne whistle i rozne flety proste. Barokowe flety sa delikatne, o maĹym dĹşwiÄku (np model Denner). Flety renesansowe majÄ
doĹÄ duĹźy i soczysty dĹşwiÄk. MiaĹem w rÄku ostatnio Kynsekera w tonacji G. MiaĹ takie udrzenie Ĺźe nie widziaĹem jeszcze whistla ktĂłry by tak fajnie brzmiaĹ.. |
|
Powrót do góry |
|
|
xkacpertx
|
|
Powrót do góry |
|
|
Perry
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 17:05 Temat postu: |
|
|
Hohner to syf. Oni robia dobre ale harmonijki ustne... Ten flet sie nadaje do kosza. |
|
Powrót do góry |
|
|
xkacpertx
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 17:15 Temat postu: |
|
|
A co byscie polecili za flet DO 55 ZÂŁ ? |
|
Powrót do góry |
|
|
Perry
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 17:17 Temat postu: |
|
|
rozejrze sie za 55 to moze byc ciezko ale za 100 to bym juz znalazl naprawde dobry sprzet |
|
Powrót do góry |
|
|
xkacpertx
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 17:22 Temat postu: |
|
|
no mozna troche nadgiac budzet 70 to juz max :/ wiecej raczej nie dam rady ale najchetniej to do 55-60. ewentuanie mozesz podawac jakies do 100 MOZE ( nikĹa szansa ale jest) Rodzice doĹoĹźÄ
;/.. |
|
Powrót do góry |
|
|
Perry
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 17:43 Temat postu: |
|
|
Widze ze trzeba poczekaÄ na GrzeĹka.. On napewno coĹ znajdzie.. |
|
Powrót do góry |
|
|
xkacpertx
|
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 20:39 Temat postu: |
|
|
A mozecie podac jakas dobra firme fletow ? |
|
Powrót do góry |
|
|
gregor101
|
Wysłany: Sob Maj 10, 2008 15:58 Temat postu: flet prosty kontra whistle? |
|
|
Witam,
Flet prosty czy whistle ? Oto jest pytanie!
Moim zdaniem oba instrumenty zasĹugujÄ
na uwagÄ. ZupeĹnie mi nie przeszkadza , jeĹli ktoĹ gra folk na flecie prostym czy wspĂłĹczesnym flecie metalowym/Lunasa!./JeĹli to robi dobrze to dlaczego nie? Ilu muzykĂłw gra Ĺşle na whistlach czy drewnianych fletach poprzecznych?.
To jest tylko narzÄdzie wyraĹźajÄ
ce czĹowieka i jego umiejÄtnoĹci, samo ich posiadanie nie zagwarantuje nam dobrego grania .
W mojej kolekcji mam sporo fletĂłw prostych ktĂłre mogÄ
zaprzeczyÄ opinii ,Ĺźe flet ten jest anemiczny, nie ma dynamiki i mocy- Kynseker, Ganassi, Moder Alt od Nika Tarasowa i wiele innych.
ParÄ sĹĂłw o fletach prostych .Uniwersalny instrument o skali ponad dwĂłch oktaw w peĹnej chromatyce ma prawie nieograniczone moĹźliwoĹci techniczne. JeĹli przeĹledzimy kto komponowaĹ na ten instr. to zauwaĹźymy, Ĺźe pisali wielcy jak:Bach,Vivaldi,Haendel,Telamann etc. Na flecie prostym moĹźna graÄ w kaĹźdej tonacji np.- fis-moll,As-Dur,H-Dur. No problem.
W latach 50-tych wydano tabelÄ chwytĂłw zastÄpczych – ponad 400!!!.DziÄki nim moĹźna graÄ dwudĹşwiÄki oraz alikwoty.
Na caĹym Ĺwiecie moĹźna od wielu lat zaobserwowaÄ zainteresowanie fletem prostym przez muzykĂłw jazz’owych czy teĹź wykonujÄ
cych muzykÄ wspĂłĹczesnÄ
.
Sam wiele lat temu wystÄpowaĹem na festiwalu „Warszawska JesieĹ”, grajÄ
c na flecie prostym.
Na pewno muzycy ktĂłrzy majÄ
opanowany flet prosty bez problemu poradzÄ
sobie z whistly (jeĹli chodzi o stronÄ technicznÄ
).
Ĺťyjemy w kraju w ktĂłrym okreĹlenie tego instrumentu- flet prosty, wpĹywa
na nasze o nim wyobraĹźenie.
Flet prosty
-"prosty" do grania . ToÄ to tylko fujarka !
- tani w zakupie. - Pani,poproszÄ flet dla dziecka. 10 zĹ? A nie ma czegóŠtaĹszego?
-"prosty" do zrobienia - Jak nie powinny graÄ flety proste! .Patrz-sklepy muzyczne w Polsce.
Czy naprawdÄ prosty do grania?
SprĂłbujmy wykonaÄ na nim np. Sonaty Telemann'a, koncerty Vivaldi'ego etc.
Tani w zakupie.
Ten punkt mnie zawsze lekko irytuje. DuĹźa czÄĹÄ muzykĂłw wymaga od fletu prostego kupionego za 30 zĹ. Uwaga! DoskonaĹej intonacji, Ĺwietnej dynamiki, super dĹşwiÄku, niezawodnoĹci itd. Dlaczego tych samych kryteriĂłw nie stosujemy np. do skrzypiec . Koncertowe skrzypce za 30 zĹ. Okazja!
Prosty do zrobienia.
Ten punk ĹÄ
czy siÄ automatycznie z poprzednim. Flet prosty to jeden z najtrudniejszych instr. dÄtych do wykonania, od wielu lat produkujÄ flety proste - firma T&S. Wystarczy spojrzeÄ na prĂłby niektĂłrych makerĂłw w kraju jak i zagranicÄ
.
Czy wiecie, Ĺźe Chiny ktĂłre kopiujÄ
wszystko, nie mogÄ
wyprodukowaÄ w dalszym ciÄ
gu poprawnego fletu prostego, a przecieĹź produkujÄ
:flety poprzeczne, klarnety, fagoty, oboje etc.
Ceny fletĂłw ksztaĹtujÄ
siÄ oczywiĹcie róşnie. Dobrej klasy flet prosty, ktĂłry bÄdzie speĹniaĹ wszystkie cechy instrumentu muzycznego a nie rurki wydajÄ
cej jakieĹ dĹşwiÄki, to na pewno wydatek wiÄkszy niĹź 100 zĹ. Polecam flety uznanych firm jak: Mollenhauer, Moeck, ktĂłre nawet z drugiej rÄki bÄdÄ
dobrze graĹy. JeĹli trafimy na rÄcznie wykonany flet z dobrej pracowni: Van Huene, Dick ,Morgan, Blezinger etc.,to wtedy moĹźemy doceniÄ prawdziwe zalety i moĹźliwoĹci tego instrumentu ,ale ceny tych fletĂłw to parÄ tysiÄcy zĹotych a nawet euro.
PowracajÄ
c do tematu.
Moim zdaniem granie na flecie prosty nie musi zamykaÄ nam drogi do grania na whistlu ,flecie poprzecznym, dudach. JeĹźeli uda nam siÄ opanowaÄ jakikolwiek z nich to Ĺwietnie!
Na caĹym Ĺwiecie moĹźna zaobserwowaÄ duĹźy „wysyp” producentĂłw fletĂłw poprzecznych, whistle. Wszyscy siÄ reklamujÄ
jako producenci najlepszych instrumentĂłw! CzyĹźby?
Czasami obserwujÄ dorabianie przez nich róşnych teorii a prawda jest czasami zupeĹnie prosta - to sÄ
czÄsto sĹabe instrumenty.
W poszukiwaniu swojego instrumentu, radzÄ zdaÄ siÄ na opiniÄ muzykĂłw, ktĂłrzy przeszli drogÄ szukania dobrych instrumentĂłw, to pozwoli nam zaoszczÄdziÄ pieniÄ
dze i sporo nerwĂłw.
JeĹźeli mogÄ sĹuĹźyÄ pomocÄ
w poszukiwaniu fletĂłw prostych czy poprzecznych to moĹźna kontaktowaÄ siÄ ze mnÄ
tel. 663 401235 lub mail :gregor101@tlen.pl
pozdrawiam
Grzegorz Tomaszewicz |
|
Powrót do góry |
|
|
|