|
Whistlowisko
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Feaorn
Do³±czy³: 09 Wrz 2007 Posty: 211 Sk±d: Bydgoszcz - Goldfinch Whistles
|
Wys³any: Pi± Kwi 11, 2008 17:49 Temat postu: WpÅ‚yw materiaÅ‚u na brzmienie... |
|
|
Jak powszechnie wiadomo, whistle buduje się z przeróżnej maści materiałów. Myszkując po sieci znalazłem wiele, często sprzecznych ze sobą opinii na temat tego, w jaki sposób materiał, z którego taki instrument jest zbudowany, wpływa na jego brzmienie.
Gdzieś nawet słyszałem (o ile czegoś nie przekręciłem), że robiono eksperyment, dając do posłuchania jakimś "fachowcom" próbki dźwięków whistlów zbudowanych z najróżniejszych materiałów (podobno jeden był z betonu, czy czegoś takiego). Efektem tegóż procesu było stwierdzenie faktu, iż nie byli w stanie odnaleźć różnic.
Jakie są Wasze doświadczenia? Czym różni się whistle drewniany od aluminiowego, mosiężnego, niklowanego, miedzianego? Te zaś od zrobionego z PCV? _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
|
Fast128
Do³±czy³: 29 Mar 2008 Posty: 42 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Wto Lis 04, 2008 1:29 Temat postu: |
|
|
Rodzice przywieźli mi z wycieczki po Toskanii poprzeczny flet wykonany z alabastru. Samo brzmienie od metalowego klasycznego poprzecznego może się nie różni specjalnie, ale jego moc jest niesamowita. Odnoszę wrażenie, że sam flet w ogóle nie wibruje, że cały dźwięk jest przenoszony przez słup powietrza, przez co całość jest głośna i brzmi potężnie.
No chyba żeby to była kwestia konstrukcji ustnika, bo flet ten wymaga dość dużo powietrza.
Mam też plastikowy i drewniany flety proste sopranowe w C, oba firmy Tands (T&S) i nie bardzo mogę rozróżnić brzmienie. _________________ Optymiści przynajmniej są weselsi! |
|
Powrót do góry |
|
|
Barfly
Do³±czy³: 28 Sie 2007 Posty: 237 Sk±d: Gliwice
|
Wys³any: Wto Lis 04, 2008 8:19 Temat postu: |
|
|
Ten eksperyment, o którym piszesz był prowadzony na fletach. "Przedruk" artykułu można znaleźć m.in. tutaj: http://irishflutes.net/mef/SciAmFlutes.htm
Moim skromnym zdaniem (wyłącznie z doświadczeń "audio") materiał nie ma decydującego wpływu na brzmienie, szczególnie w przypadku fletów, których możliwości w zakresie barwy są ogromne i w większym stopniu zależne od grającego niż samego instrumentu.
Na równoważnym miejscu postawiłbym wykonanie instrumentu - jego budowę, techniczne niuanse, a dopiero później materiał.
Wydaje się logiczne że zmiana materiału powinna mieć wpływ na brzmienie, ale nie przeceniałbym zbytnio tego czynnika (przynajmniej w przypadku fletów irlandzkich).
W przypadku whistli - mam wrażenie, że barwa jest w większym stopniu zależna od konstrukcji ustnika - dużo bardziej niż od samego materiału, aczkolwiek te rzeczy są na pewno w jakiś sposób powiązane. Różne materiały pozwalają na różne kombinacje z grubością ścianek itp. _________________ Strings in the earth and air
make music sweet |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|