Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Luki
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 13:21 Temat postu: Uilleann Pipes |
|
|
Czy w Polsce jest ktoĹ, kto gra na dudach irlandzkich? |
|
Powrót do góry |
|
|
Jasiek
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 13:35 Temat postu: |
|
|
Jest kilka osĂłb, ktĂłre je posiadajÄ
, a czÄĹÄ teĹź gra. Z tego co teraz potrafiÄ sobie przypomnieÄ to:
- Darek Sojka z Carrantuohill - ma practice set
- Tomasz Haluszkiewicz "Connor" , posiada peĹny zestaw uilleann pipes i Ĺwietnie na nich gra
- Kwiatek z Warszawy
- Maciak z Zielonej GĂłry
- Przemek z Anam na Eireann ma practice set Vignolesa
- Ja - posiadam practice set zrobiony przez Patricka Sky'a , ale nie umiem na nim graÄ
- Pan Adam PrĂłszyĹski , czyli jeden z tutejszych forumowiczĂłw
- Luki z WrocĹawia - practice set Patricka Sky'a
- Mariusz "Greting" Tracz - practice set
- Kamil RogiĹski z zespoĹu Rivendell
I jeszcze na pewno parÄ osĂłb o ktĂłrych nie sĹyszaĹem...
Ostatnio zmieniony przez Jasiek dnia Sro Wrz 10, 2008 9:16 , w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ywysme
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 20:37 Temat postu: |
|
|
Macieja RumiĹskiego ostatnio widziaĹam w akcji z tymi dudami na koncercie wiÄc gra. _________________ Never was a cornflake girl... |
|
Powrót do góry |
|
|
adam prĂłszyĹski
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 11:46 Temat postu: |
|
|
Owszem umiem na nich graÄ chociaz o zawrotnej szybkosci nie moge powiedziec, ale juĹź poszĹy w Ĺwiat. MiaĹem half set i niekompletny practice set odkupione od Marcina RumiĹskiego. DorobiĹem do practicea worek wszystkie potrzebne przejĹciĂłwki i graĹo tymbardziej ze chanter byĹ lutniczy (jim Dailly). Pozyczal go ode mnie potem do nagrania kawalka na Green Hypnosis. ZostawiĹem go do halfseta, a ten on halfseta przeĹozylem do practicea i sprzedalem komus z Warszawy. Z halfsetem rozstalem sie dwa lata temu. Zona sie wsciekala, ze sa za glosne, a cwiczyc trzeba. Full Set Connora to bardzo dobry instrument jesli dobrze pamietam to robil go CHARLES ROBERTS. Reklamowal w nim co prawda regulatory, ale teraz gra swietnie. Gralem tez na secie Przemka. Bylo ciezko bo Przemek osoba raczej duza a ja chudiutki i za diabla mieszek nie pasowal pod moje gabaryty. Tak z niedudziarskich zeczy. Czekam na flet od Copeleya (heban bez tuninslida) i na mandoline oktawowa co prawda Freshwatera, ale dziewiecioletnia czyli z czasow kiedy na prawde sie starali. Ostatnio w stanach gosc sprzedawal 12 letni cittern w stanie jak nowy i powiem ze obecnym instrumentom tego makera przynajmniej z wygladu zewnetrznego daleko do tego co robi teraz. |
|
Powrót do góry |
|
|
Luki
|
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 14:33 Temat postu: |
|
|
DziÄkujÄ za informacjÄ. WĹaĹnie otrzymaĹem practice set od Patricka Sky'a
Na razie uczÄ siÄ ukĹadu palcĂłw dla poszczegĂłlnych dĹşwiÄkĂłw.
Dobrze wiedzieÄ, Ĺźe nie ja jeden siÄ zajÄ
Ĺem tym instrumentem |
|
Powrót do góry |
|
|
Jasiek
|
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 18:42 Temat postu: |
|
|
oooo... Jak ze strojeniem seta Sky'a? Jak sie spisuje stroik w tych warunkach? Masz jakies zdjecia seta? |
|
Powrót do góry |
|
|
Jasiek
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 7:01 Temat postu: |
|
|
ywysme napisał: |
Macieja RumiĹskiego ostatnio widziaĹam w akcji z tymi dudami na koncercie wiÄc gra. |
RozmawiaĹem z Marcinem i nie ma juĹź uilleann pipes, wiÄc musiaĹo Ci siÄ pomyliÄ z jego dudami szkockimi |
|
Powrót do góry |
|
|
ywysme
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 19:25 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
ywysme napisaĹ:
Macieja RumiĹskiego ostatnio widziaĹam w akcji z tymi dudami na koncercie wiÄc gra.
RozmawiaĹem z Marcinem i nie ma juĹź uilleann pipes, wiÄc musiaĹo Ci siÄ pomyliÄ z jego dudami szkockimi |
Hah, no pewnie tak, bez okularĂłw byĹam a to juĹź róşnica. sorry, za wprowadzenie z bĹÄ
d _________________ Never was a cornflake girl... |
|
Powrót do góry |
|
|
Luki
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 17:12 Temat postu: |
|
|
Jasiek napisał: |
oooo... Jak ze strojeniem seta Sky'a? Jak sie spisuje stroik w tych warunkach? Masz jakies zdjecia seta? |
ZdjÄcia juĹź mam, jutro postaram siÄ wrzuciÄ w sieÄ.
Co do strojenia, to jak nauczÄ siÄ utrzymywaÄ stabilne dĹşwiÄki to bÄdÄ mĂłgĹ napisaÄ wiÄcej o strojeniu bÄ
dĹş nie strojeniu.
Po wyjÄciu z pudeĹka caĹy zestaw od razu gra, tzn jestem w stanie wydobyÄ z niego dĹşwiÄki od D4 do B5, przy czym dolne D wymaga duĹźo uwagi przy utrzymywaniu ciĹnienia w worku, bo Ĺatwo wpada w "turbulencje". WiÄkszoĹÄ dĹşwiÄkĂłw jest o 20 centĂłw zbyt wysoka (ale nie wszystkie) i jest problem z Cnat. UdaĹo ni siÄ zagraÄ wyĹÄ
cznie z chwytu B z otworem B zakrytym do poĹowy. A C# to nietypowo:
T 000|XXXX X czyli trochÄ niewygodnie ze wzglÄdu na trzymanie kciuka na tylnim otworze.
OgĂłlnie bardzo siÄ cieszÄ, Ĺźe nie muszÄ modyfikowaÄ instrumentu zanim siÄ z nim nie zapoznam i mogÄ siÄ nauczyÄ pompowania, chociaĹź juĹź widzÄ Ĺźe trzeba bÄdzie popracowaÄ przy nim, Ĺźeby do brze graĹ (ale to jest przecieĹź nie do unikniÄcia przy tym instrumencie).
Bardzo duĹźo ciĹnienia wymagajÄ
dĹşwiÄki z drugiej oktawy. Czy to jest normalne, Ĺźeby ĹciskaÄ worek z caĹej siĹy? |
|
Powrót do góry |
|
|
Luki
|
Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 12:42 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj udaĹo mi siÄ zagraÄ prawie wszystkie dĹşwiÄki prawie w stroju. GĂłrne E jest trochÄ wymagajÄ
ce.
a oto kilka zdjÄÄ mojego instrumentu:
wewnÄ
trz jednego otworu znajduje siÄ metalowa obrÄcz. zostaĹa tam wklejona (ciekawe dlaczego?)
Ostatnio zmieniony przez Luki dnia Pią Lis 19, 2010 23:27 , w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Yoshi Site Admin
|
Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 16:04 Temat postu: |
|
|
Co do tej obrÄczy to jeĹli nie jest to jakaĹ ciekawa praktyka w przebierkach, to strzelam, Ĺźe komuĹ siÄ za duĹźy otwĂłr nie w stroju zrobiĹ i to taka sprytna metoda na uratowanie drewienka |
|
Powrót do góry |
|
|
Luki
|
Wysłany: Nie Wrz 07, 2008 13:02 Temat postu: |
|
|
Yoshi napisał: |
Co do tej obrÄczy to jeĹli nie jest to jakaĹ ciekawa praktyka w przebierkach, to strzelam, Ĺźe komuĹ siÄ za duĹźy otwĂłr nie w stroju zrobiĹ i to taka sprytna metoda na uratowanie drewienka |
TeĹź pomyĹlaĹem, Ĺźe to poprawka na zbyt duĹźy otwĂłr, ale moĹźe to taki nowy techno trÄd
DziĹ jest wspaniaĹy dzieĹ, udaĹo mi siÄ znaleĹÄ kombinacje palcĂłw dla gĂłrnego E , jest dziwna:
T XXX|XXOX O
I tak gra idealnie czysto |
|
Powrót do góry |
|
|
adam prĂłszyĹski
|
Wysłany: Nie Wrz 07, 2008 19:07 Temat postu: |
|
|
Znalazlem wyjscie jak ominac problem sasiada glosnego przenosnego: www.vpipes.com (kosztuja 1000 euro) |
|
Powrót do góry |
|
|
Adidadi
|
Wysłany: Nie Wrz 07, 2008 19:10 Temat postu: |
|
|
Fajnie brzmiÄ
. SpodziewaĹem siÄ gorszej barwy. Tylko ta cena... _________________ W Ĺźycia wÄdrĂłwce, na poĹowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak niemylnej drogi,
W gĹÄbi ciemnego znalazĹem siÄ lasu. |
|
Powrót do góry |
|
|
Jasiek
|
Wysłany: Sro Wrz 10, 2008 9:00 Temat postu: |
|
|
Luki napisał: |
Bardzo duĹźo ciĹnienia wymagajÄ
dĹşwiÄki z drugiej oktawy. Czy to jest normalne, Ĺźeby ĹciskaÄ worek z caĹej siĹy? |
Z caĹej siĹy nie. Druga oktawa powinna wchodziÄ lekko, ale nie aĹź tak lekko Ĺźeby sama wskakiwaĹa kiedy prĂłbujesz graÄ w pierwszej.
MoĹźliwe teĹź, Ĺźe jeĹli nie graĹeĹ nigdy wczeĹniej na Ĺźadnych dudach, nawet lekko grajÄ
ca druga oktawa moĹźe siÄ wydawaÄ wchodziÄ ciÄĹźko. ZresztÄ
od twojego postu minÄĹo juĹź trochÄ czasu, wiÄc pewnie juĹź to wszystko "czujesz"
JeĹli druga oktawa ciÄ
gle wchodzi ciÄĹźko, moĹźe sprĂłbowaÄ troche przesunaÄ "bridle" Ĺźeby usta stroika siÄ lekko przymknÄĹy.
Cytat: |
Co do tej obrÄczy to jeĹli nie jest to jakaĹ ciekawa praktyka w przebierkach, to strzelam, Ĺźe komuĹ siÄ za duĹźy otwĂłr nie w stroju zrobiĹ i to taka sprytna metoda na uratowanie drewienka Wink |
Tak samo pomyĹlaĹem, ale na stronie Patricka jest zdjÄcie practice seta z taka samÄ
obrÄcza, wiÄc moĹźliwe, Ĺźe takie coĹ inowacyjnego wprowadziĹ, albo jest tam zdjÄcie dud Lukiego
MuszÄ przyznaÄ, Ĺźe twoje dudy Luki sÄ
o wiele Ĺadniej wykonane od moich, postaram siÄ wkleiÄ zdjÄcie moich niedĹugo. Tylko Twoje sÄ
zrobione z innego drewna, czy to jest Rosewood? Ja mam z Hebanu.
Natomiast do naszej listy dudziarzy w Polsce naleĹźy dopisaÄ dwie osoby o ktĂłrych zapomniaĹem:
- Pierwsza osoba to Mariusz Tracz zwany Gretingiem, ktĂłry dostaĹ dudy gdzieĹ w 1992 albo w 1993 przywiezione z Irlandii, kiedy graĹ w kapeli "WÄdrowny Kopacz Torfu" ). (swojÄ
drogÄ
ciekawe czy ktoĹ miaĹ wczeĹniej w Polsce uilleann pipes? :>) Dudy zapomnianego makera, ale podobno jakiĹ "irol".
- Kamil RogiĹski z zespoĹu Rivendell http://www.rivendell.art.pl , pamiÄtam, Ĺźe kiedyĹ spotkaliĹmy przy okazji jakiegoĹ koncertu i miaĹ grajÄ
ce dudy, nawet ich uĹźywaĹ podczas swojego wystÄpu.
Nie mam zdjÄcia swoich, ale wklejÄ zdjÄcie dud Gretinga:
[URL=http://g.imageshack.us/img228/img63
Ostatnio zmieniony przez Jasiek dnia Sro Wrz 10, 2008 20:32 , w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|