Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zenons
|
Wysłany: Czw Cze 21, 2012 16:37 Temat postu: WybĂłr Bodhranu |
|
|
Witam.
Mam pytanie do osĂłb obeznanych w temacie kupna bodhranu. otóş od dĹuĹźszego czasu planowaĹem sprawiÄ sobie takowy i nadarzyĹa siÄ wĹaĹnie okazja. Mam do wyboru taki sprzÄt:
Kod: |
http://www.thomann.de/pl/gewa_irish_bodran.htm |
lub
http://www.thomann.de/pl/meinl_fd18bo_18_bodhran_b_stock.htm |
Czy jest w ogĂłle sens braÄ ktĂłryĹ z tych? NajchÄtniej kupiĹbym ten taĹszy. OgraniczajÄ
mnie nieco fundusze, jednak tanie instrumenty czÄĹciej lubiÄ
siÄ nie sprawdzaÄ... Czy ĹmiaĹo mogÄ zdecydowaÄ siÄ na ktĂłryĹ z tych, czy lepiej dozbieraÄ trochÄ i kupiÄ coĹ z gĂłrnej pĂłĹki.
BÄdÄ wdziÄczny za wszelkÄ
pomoc
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
padre

|
Wysłany: Czw Cze 21, 2012 18:02 Temat postu: |
|
|
po pierwsze
kup sobie whistla i naucz sie melodii.
ta porada jest zupelnie niezalezna od kupna bodhranu.
znajomosc tunesow jest baaardzo wazna, niezaleznie od instrumentu na ktorym grasz.
po drugie
zaden z tych bodhranow.
pierwszy to pakistanki badziew z baaaaardzo kiepska i twarda skora.
drugi jest ok, ale to zadna rewelacja. Robbie Harris jest endorserem Meinla w Irlandii i zagral pare sztuk na ich bodhranie 14calowym - tylko, zeby wyciagnac z niego przyzwoite brzmienie musial miec do niego 2 mikrofony, kazdy ustawiony inaczej i dopiero to miksowac.
jezeli kupisz kiepski beben, szybko zauwazysz, ze ci nie wystarcza i wkurzal sie na siebie, ze wydales kase.
pamietaj, ze granie na gownie wyrabia zle nawyki.
poczekaj, odloz pare groszy wiecej i kup porzadny sprzet.
po trzecie
18" to wielka powierzchnia skory
- jezeli bedziesz chcial grac z modulowaniem dzwieku - a przedzej czy pozniej pewnie bedziesz - to bedzie ci strasznie ciezko zapanowac nad skora, nie mowiac juz o porzadnym skupionym dzwieku.
na poczatek sugerowalbym maks 15"
pamietaj o podstawowej rzeczy.
bodhran, to poza wykonaniem ramy i tuningu, to przedewszystkim skora, ktora musi byc odpowiednio elastyczna i wytrzymala.
jak ludzie mnie pytaja o bodhran ktorym polecam
to zawsze sa to dwaj producenci
Diarmaid O'Kane - syn Seamusa - bebny o wiele lepsze od ojca, a jego sa legendarne - mam swietny beben jego produkcji, dostalem na gwiazdke
http://www.tradcentre.com/diarmaid/
i Rob Forkner - jego mam 2 chwili obecnej 2 bodhrany 12" - oba zajebiste.
dowiedz sie od nich o jak najprostsze wersje - wiem, ze Rob robil kiedys cos takiego - nie wiem czy jeszcze robi, dawno u niego nie bylem.
jako trzecia ewentualnosc to Hedwischak w Bawarii - ale ja osobiscie nie lubie jego bodhranow. on mial kiedys cos co nazywal light line - one kosztowaly jakies 150euro czy cos takiego. _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zenons
|
Wysłany: Czw Cze 21, 2012 18:49 Temat postu: |
|
|
DziÄki za szybkÄ
odpowiedĹş
Whistla mam i gram, a brakuje mi wĹaĹnie rytmu. Ale widaÄ jak na tÄ
chwilÄ muszÄ siÄ rozeznaÄ w tym, co zaproponowaĹeĹ i ewentualnie dorobiÄ trochÄ. Jak coĹ bÄdÄ jeszcze pytaĹ.
DziÄki! |
|
Powrót do góry |
|
 |
padre

|
Wysłany: Pią Cze 22, 2012 0:27 Temat postu: |
|
|
w razie czego, wal jak w dym.
wlasnie wrocilem z koncertu gdzie Robbie Harris gral z Tarabem.
i gral na meinlu 14" - beben sie rozegral i gada calkiem fajnie
troche za malo odpowiada na wysokich dzwiekach, ale nie wszystkie skory tam gadaja. _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
przemek

|
Wysłany: Pią Cze 22, 2012 8:08 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
po pierwsze
kup sobie whistla i naucz sie melodii.
ta porada jest zupelnie niezalezna od kupna bodhranu.
znajomosc tunesow jest baaardzo wazna, niezaleznie od instrumentu na ktorym grasz.
|
matko moja!
tak powinien zaczynaÄ siÄ kaĹźdy post, to powinno byÄ motto dla kaĹźdego!
ze swej strony dorzucÄ coĹ co wydajÄ siÄ oczywiste, a nie czÄsto siÄ zdarza:
teĹź po pierwsze : sĹuchaj tego co grasz!
a tak przy okazji, czy mĂłgĹbyĹ poleciÄ jakiĹ dobry tutorial na bodhran, taki dla Ĺrednio i bardziej zaawansowanych, z gĂłry dziÄki!
jeszcze raz szacum za wyartykuĹowanie tego co po pierwsze! _________________ "the first task of an Irish fiddler is to make the feet and the soul dance" Eileen Ivers |
|
Powrót do góry |
|
 |
padre

|
Wysłany: Pią Cze 22, 2012 8:17 Temat postu: |
|
|
od blisko 20 lat prawie nic nie zostalo wydane.
ludzie przestali sie tym zajmowac po tym jak rynek zostal zalany w kasetami video nagranymi przez Tommy'ego Hayesa i Steafana Hannigana.
ale
duzo i bardzo dobrze przedstawia tutorial ktory wyszedl rok temu
nagrany przez Eamona Murraya z Beogi
http://www.eamonmurray.co.uk/Site/Home.html
podzielony na sekcje i lekcje.
kupilem jak tylko wyszedl i mi sie bardzo podobal. _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Janek
|
Wysłany: Pią Cze 22, 2012 19:43 Temat postu: |
|
|
"Whistla mam i gram, a brakuje mi wĹaĹnie rytmu."
JeĹźeli mogÄ wtrÄ
ciÄ swoje trzy grosze, to lepiej najpierw opanowaÄ problemy z rytmem na whistle'u, a potem braÄ siÄ za bodhran. JeĹźeli nie opanujesz w muzyce irlandzkiej trzech najwaĹźniejszych rzeczy: rytmu, pulsu i frazowania na czymkolwiek, co gra melodiÄ (moĹźe to byÄ nawet gwizdanie, lilting etc.), masz niewielkie szanse, ĹźebyĹ wyszedĹ kiedykolwiek poza poziom przeszkadzajki.
Wiem, Ĺźe nie tego dotyczy temat i przepraszam za ten mentorski wtrÄt - zakĹadam jednak szczerÄ
chÄÄ samorozwoju i mam nadziejÄ, Ĺźe moje "trzy grosze" przyniosÄ
Ci korzyĹÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zenons
|
Wysłany: Pią Cze 22, 2012 20:14 Temat postu: |
|
|
KaĹźde trzy grosze siÄ przydadzÄ
W kwestii rytmu chodziĹo mi o to, Ĺźe nie mam go na czym wybijaÄ (poza wĹasnymi kolanami), a wĹaĹnie bodhran wpadĹ mi w oko.
W kwestii tutoriali natknÄ
Ĺem siÄ ostatnio na tÄ
stronkÄ
http://www.oaim.ie/bodhran-basics |
Jednak na tÄ
chwilÄ sÄ
tylko podstawy gry na bodhranie. MoĹźe kiedyĹ wrzucÄ
coĹ nowego dla zaawansowanych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
padre

|
Wysłany: Pią Cze 22, 2012 21:33 Temat postu: |
|
|
buhahahaha
Brian troche gupio wyglada
mialem wymiane zdan na temat tej strony z gosciem ktory uczy tam fortepianu.
wiesz, problem z wszystkimi tutorialami jest taki, ze zaden z nich cie nie poprawi ani nie zasugeruje co mozesz poprawic w swoim graniu.
chcesz cwiczyc rytm to nie potrzebujesz bodhranu.
zacznij od tippera.
jak masz dostep do tokarki to bomba, a jak nie to nie jest to zaden problem.
zainwestuj w najtansze paleczki do perkusji i przytnij jedna z nich - kiedys ktos mi mowil, ze tipper powinien byc o jakies 2-3cm dluzszy od dloni. ale to moim zdaniem bzdura. najlepiej zaczac od dlugiego tippera i w miare grania przycinac i skracac, az bedzie ci sie wygodnie gralo.
inna opcja na tipper - patyczki do szaszlykow i tasma izolacyjna. wybierz odpowiednia ilosc, zeby nie bylo za grube - bo bedzie ci sie niewygodnie trzymalo. obetnij ostre konce. niestety, w tym przypadku dobrze jest przetrzec kazdy z patyczkow papierem sciernym. potem zawijasz je tasma i masz tipper.
cwiczyc mozesz na teczce z papierami.
pozostaje kwestia wyboru stylu w jakim chcesz grac.
Brian w tym video zdaje sie pokazuje zwykly i klasyczny styl grania - zreszta on tak gra. kiedys to sie nazywalo kerry style.
poogladaj sobie jak gra Karl Nesbitt - zajebisty muzyk.
http://www.youtube.com/watch?v=YAY2URyOg4I
dla tych co kojarza nazwisko, to brat blond laski ze skrzypcami z Lord of the Dance a ostatnio Celtic Woman  _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
pavelas

|
Wysłany: Czw Lip 12, 2012 14:27 Temat postu: |
|
|
Co do Hedwitschaka to Rolf Wagels pisaĹ Ĺźe ma jeszcze kilka Lightline'Ăłw u siebie w sklepie : http://www.bodhran-info.de/index.php?lang=en
SÄ
caĹkiem niezĹe jak na 150e.
Teraz juĹź Hedwitschak robi CoreLine (nie opĹaca siÄ, bo za trochÄ wiÄcej moĹźna mieÄ Metloefa).
padre napisał: |
inna opcja na tipper - patyczki do szaszlykow i tasma izolacyjna. wybierz odpowiednia ilosc, zeby nie bylo za grube - bo bedzie ci sie niewygodnie trzymalo. obetnij ostre konce. niestety, w tym przypadku dobrze jest przetrzec kazdy z patyczkow papierem sciernym. potem zawijasz je tasma i masz tipper.
|
Warto dorzuciÄ jeszcze kilka o-ringĂłw, nie Ĺlizga siÄ wtedy tak w Ĺapie:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
padre

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2012 19:54 Temat postu: |
|
|
nigdy nie uzywalem o ringow - gumka recepturk albo tasma wystarczala
miejsce w ktorym sie taki tipper trzyma, nie trzeba owijac tasma - jak mieszkalem w Polsce to uzywalem materialu termokurczliwego. do dostania w marketach budowlanych. niestety, tutaj nie moglem nic takiego znalezc.
ok
to jest sprzet warty, tych pieniedzy.
Hedwischak zrobil sie zdecydowanie za drogi.
chociaz w sumie, zawsze byl  _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
pavelas

|
Wysłany: Sro Lip 18, 2012 8:13 Temat postu: |
|
|
Ja kupiĹem tanio (20PLN za 1000szt) o-ringi, moĹźna powiedzieÄ Ĺźe mam zapas na caĹe Ĺźycie. OwijkÄ robiÄ z taĹmy PVC (mam zapas z pracy).
Sam wolÄ robiÄ tippery, bo wtedy robi siÄ takie jakie siÄ chce.
Patrycja ostatnio wziÄĹa ode mnie kilka.
Tipper mam tylko jeden kupiony (snakewood).
Gdybym chciaĹ u Hedwitschaka zrobiÄ tego Metloefa, ktĂłrego Rob zrobiĹ mi za 400e, to zostawiĹbym ok. 700e Absurd! |
|
Powrót do góry |
|
 |
padre

|
Wysłany: Sro Lip 18, 2012 8:31 Temat postu: |
|
|
kupione tippery mialem tylko 3 ktore dostalem z pierwszym bodhranem - jeden zgubilem, a reszta sie rozeszla jakos.
tippery zaczalem robic zanim jeszcze zaczalem grac
2 lata temu kupilem tipper ze snake wooda, jest gosc na polnocy Dublina robi fajne tippery - gralem tym tipperem na sesji na pozyczonym bodhranie i mi sie spodobal. gralem nim do ubieglego roku, kiedy spadl mi i wtoczyl sie pod scene. trudno.
od tamtej pory zrobilem sobie z 5 czy 6 nowych z roznych materialow.
jak w koncu przestane sie przeprowadzac, to w szopie bede mial tokarke, to wtedy w koncu bede mogl zaszalec z produkcja  _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Peter_Piper

|
Wysłany: Nie Lut 03, 2013 16:16 Temat postu: |
|
|
MoĹźe nie do koĹca odĹwieĹźam temat, ale muszÄ siÄ pochwaliÄ swoim niedawnym zakupem. Otóş zamĂłwiĹem u Diarmaida O'Kane'a bodhran (Style D za 200 funtĂłw) o wymiarach 15" x 6".
PrzemiĹy facet, cierpliwy i niezwykle pomocny. Wybieranie koloru ramy nie jest Ĺatwe przez internet, ale sprawnie to poszĹo i dostaĹem wymarzony kolor ciemnego orzecha.
Bodhran ma naciÄ
g, standardowo w tym przypadku, lambeg (cienka warstwa). RÄczny system strojenia zaprojektowany przez duet Bartlett i Forkner - szybki w obsĹudze i dokĹadny.
DĹşwiÄk zaĹ jest niebiaĹski, od wysokich "pukniÄÄ" do samego basu. KrĂłtko mĂłwiÄ
c, sprzÄt wart kaĹźdego funta, ktĂłrego na niego wydaĹem.
 _________________ Before "Going Home" "The Wild Rover" bade his "Farewell To The Creeks". "All Through The Night" he travelled, saw "The Back Of The Moon" and at "The Dawning Of The Day" finally came back to his home in "Bonnie Dundee"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
padre

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 1:16 Temat postu: |
|
|
gratulacje
ja sie powoli przymierzam do zamowienia drugiego bodhranu od Diarmaida.
swietne sprzety w bardzo przystepnej cenie  _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|