Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
QuendiX
Do³±czy³: 13 Sie 2009 Posty: 35 Sk±d: Wojenna PiÅ‚a ;)
|
Wys³any: Sob Wrz 05, 2009 1:26 Temat postu: Synteza stylów i gatunków z "Celtykiem" |
|
|
Dziś szukając czegoś na Wrzucie przez przypadek natrafiłem na ciekawe połączenie kubańskich rytmów i muzyki celtyckiej. Ucieszyło mnie to nie tylko jako tancerza, który przebawił nie jedną godzinę tańcząc Irlandzkie "Skipy" czy też owijając partnerkę w okół siebie w Salsie , ale również jako wielbiciela obu gatunków muzycznych.
Z tego co wynika z podpisanych utworów to zespół nazywa się Salsa Celtica . Według mnie najlepiej oddjący celtycki charakter mają kawałki: Maestro (dziwnie zalatuje mi tu Flookiem),Ya llego, el Sol de la Noche i Córrela - Chase it Away - el camino
Link do "spisu" utworów:
http://www.wrzuta.pl/szukaj/salsa%20celtica
I tu chciałbym zapytać czy znacie jeszcze jakieś inne połączenia muzyki celtyckiej z innymi stylami/gatunkami ?
Mi na myśl przychodzą od razu Afro Celt Sound System i kawałek Nightwish'a - Last of the wilds. Ostatnio ktoś na forum podawał też link do zespołu grającego jak dla mnie Gotyko/Celtyk , też bardzo ciekawe.
JakieÅ› inne propozycje ? |
|
Powrót do góry |
|
|
poznanskapyrka
Do³±czy³: 12 Wrz 2007 Posty: 190 Sk±d: w drodze...
|
Wys³any: Nie Wrz 06, 2009 21:52 Temat postu: |
|
|
też kiedyś miałam fazę na salsa celtica
tak na szybko przypomina mi się na przykłąd połączenie bretońszczyzny z klasyką: Celtycka Procesja D. Squibana lub bretońszczyzny z hip - hopem: Manau. _________________ Poznań miasto Doznań
www.ewelinagrygier.art.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
adam prószyński
Do³±czy³: 07 Wrz 2007 Posty: 198 Sk±d: Dzierzkowice
|
Wys³any: Nie Wrz 06, 2009 22:58 Temat postu: |
|
|
www.eluveitie.ch
Jako, że w zamierzchłych czasach metalem byłem |
|
Powrót do góry |
|
|
poznanskapyrka
Do³±czy³: 12 Wrz 2007 Posty: 190 Sk±d: w drodze...
|
Wys³any: Czw Wrz 10, 2009 9:37 Temat postu: |
|
|
To, o czym chcę napisać nie jest syntezą, ale skoro wątek jest świeży, to postanowiłam tu zamieścić tę informację.
Właśnie trafiła w moje ręce płyta Jordi Savala " Celtic Viol" , na której gra on utwory O'Neilla, O'Carolansa i in.
Dopiero zaczynam słuchać, ale to może być niezwykle ciekawe. Na przykład wersja "musical priest", standardu sesyjnego ma w 3. swej części trochę orientalnych dźwięków (w gruncie rzeczy półtonów) brzmi to ciekawie, polecam!
http://www.arkivmusic.com/classical/album.jsp?album_id=222967 _________________ Poznań miasto Doznań
www.ewelinagrygier.art.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
Syrinks
Do³±czy³: 10 Gru 2011 Posty: 37 Sk±d: Pyrlandia
|
|
Powrót do góry |
|
|