Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
stawisz79
|
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 10:43 Temat postu: Moj pierwszy raz (z tin whistle, oczywiscie) |
|
|
Witam wszystkich
Do uczestnictwa w tym forum i zalozenia tego watku zainspirowala mnie moja pierwsza przygoda z tin-whistle, ktora miala miejsce pod koniec maja br. w Krakowie podczas festiwalu muzyki filmowej.
Poniewaz zawodowo zajmuje sie gra na flecie poprzecznym, otrzymalem propozycje uczestnictwa w wykonaniu 3 czesci Wladcy Pierscieni jako muzyk Sinfonietty Cracovii. Okazalo sie ze w glosie fletu piccolo znajduje sie dosyc konkretna partia na tin-whistle i ktos musial to zagrac. Majac mikro doswiadczenie w grze na flecie prostym (glownie ze szkoly podstawowej) podjalem sie zadania. Pomogla w tym uprzejmosc dyrygenta Ludwika Wicki, ktory przywiozl swoje prywatne whistle - profesjonalne blackwood'owe modele (niestety nie wiem jakiej firmy). Mialem lacznie 2 dni na jako takie opanowanie gwizdka i zaprezentowania podczas koncertu.
Ponizej kilka najbardzie slyszalnych solowek:
http://www.youtube.com/watch?v=uDIRn14pOHA - od 1:35; od 7:54
http://www.youtube.com/watch?v=tAwPbnsLSwo&feature=related
od 1:22
http://www.youtube.com/watch?v=y0BPIivwacI&feature=related
od 2:59 i od 4:30
Powiem szczerze ze byl to dla mnie niezapomniany debiut, wielka frajda i spora satysfakcja, pomimo kilku slyszalnych niedociagniec.
Calkowicie zakochalem sie w tym instrumencie i przy najblizszej sposobnosci zamierzam nabyc sobie jakis przyzwoity egzemplarz i okielznac go calkowicie
Pozdrawiam wszytkich whistlerow i zapraszam do opisywania swoich doswiadczen. |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 12:04 Temat postu: |
|
|
Powiem, Ĺźe fajnie to wyszĹo. Moim zdaniem nie wyobraĹźam sobie innego instrumentu (jak whistle) do tematu muzycznego przewijajÄ
cego siÄ L"(ÂŁ)"OTRze. Z caĹÄ
odpowiedzialnoĹciÄ
polecam Ci Goldfinch'a
http://www.goldfinch.eu
Skromnie dodam, Ĺźe przygotowujÄ dwa nagrania z filmu "WĹadca PierĹcieni":
- Concerning Hobbits,
- Into The West - z uzyciem Goldfinch'a w tle. Za jakis czas wrzucÄ do netu. Pozdrawiam[/url] |
|
Powrót do góry |
|
|
Feaorn
Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 211 Skąd: Bydgoszcz - Goldfinch Whistles
|
Wysłany: Sro Lip 14, 2010 14:14 Temat postu: Gratulacje |
|
|
DziÄki, Michale!
NaprawdÄ Ĺwietna sprawa z tym LOTRowym koncertem. Jako odwieczny fan tolkienowskich klimatĂłw i cichy miĹoĹnik przyĹpiewek Toma Bombadila (jaka szkoda, Ĺźe nie ma go w filmie!), gratulujÄ. ZagraĹo przednio!
Jako czĹonek ekipy Goldfincha oczywiĹcie zapraszam. _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
|
stawisz79
|
Wysłany: Sro Lip 14, 2010 22:54 Temat postu: |
|
|
Dzieki za laskawe recenzje
Co ciekawe ponoc na poprzednim koncercie flecistka grala wszytsko na piccolo (sic!) a pochodzila z Irlandii (SIC!!!). |
|
Powrót do góry |
|
|
stawisz79
|
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 6:42 Temat postu: |
|
|
Oczywiscie mowa o koncercie zagranicznej orkiestry. Ciekawe, ze ludzie sie tak bronia, bo brzmienie tego instrumentu szczegolnie w takiej muzyce to zupelnie inna jakosc.
W ogole ten LOTR-owski projekt to bardzo ciekawa sprawa.
Sinfonietta grala wszystkie trzy czesci, jedna na pewno byla na Bloniach, ta rowniez miala byc, niestety ze wzgledu na pogode przeniesiono impreze do hali ocynkowni i wydaje mi sie ze byl to bardzo trafiony pomysl. "dwie wieze" na pewno byly grane przez SC za granica (Monaco?), czy lecialy w Polsce - nie wiem. Niestety dane mi bylo uczestniczyc tylko w ostatnim wykonie, szkoda, bo w poprzednich czesciach rowniez nie znalazl sie odwazny do zagrania na whistle-u |
|
Powrót do góry |
|
|
Feaorn
Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 211 Skąd: Bydgoszcz - Goldfinch Whistles
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 16:42 Temat postu: |
|
|
Taki niby to niepozorny flecik, a takÄ
grozÄ wzbudza...
To moĹźe mieÄ zwiÄ
zek z odwiecznym zmaganiem siÄ klasycznych i nie-klasycznych siĹ, podejĹÄ i preferencji. _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 16:42 Temat postu: |
|
|
ZastÄpowanie whistle'a fletem to rzeczywiĹcie nie najlepszy pomysĹ. Co do filmu to zabrakĹo mi wĹaĹnie sceny gdzie hobbit wygrywa temat wprost ze Shire'u, siedzÄ
c gdzieĹ pod drzewem. Dodam, jeszcze Ĺźe w mrocznym soundtrack'u filmu LOTR whistle to "ĹwiateĹko" w tunelu. KawaĹek "The Breaking Of The Fellowship" jest jednym z moich ulubionych. |
|
Powrót do góry |
|
|
padre
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 18:04 Temat postu: |
|
|
coz Alan fajnie gra
nie bardzo jednak rozumiem fascynacje muzyka z LOTRa
jest duzo ciekawszych nagran _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
|
Adidadi
|
Wysłany: Sob Lip 17, 2010 8:36 Temat postu: |
|
|
Popieram przedmĂłwcÄ. Muzyka nawet fajna, ale moim zdaniem nie ma siÄ co egzaltowaÄ. W sumie sÄ
gusta, i sÄ
gusta. Z muzyki filmowej duĹźo bardziej mi siÄ podobajÄ
kompozycje Jeffa i Michaela Danna _________________ W Ĺźycia wÄdrĂłwce, na poĹowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak niemylnej drogi,
W gĹÄbi ciemnego znalazĹem siÄ lasu. |
|
Powrót do góry |
|
|
tweety
Dołączył: 09 Lis 2010 Posty: 6 Skąd: z Krakowa, ale wiecznie w drodze:)
|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 16:34 Temat postu: |
|
|
Skromnie dodam, Ĺźe przygotowujÄ dwa nagrania z filmu "WĹadca PierĹcieni":
- Concerning Hobbits,
- Into The West - z uzyciem Goldfinch'a w tle. Za jakis czas wrzucÄ do netu. Pozdrawiam[/url][/quote]
Jak idÄ
przygotowania? Daj znaÄ jak juĹź bÄdzie moĹźna usĹyszeÄ twojÄ
wersjÄ. ChÄtnie posĹucham.
Powodzenia! |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 21:47 Temat postu: |
|
|
Co do 'Concerning Hobbits' to podkĹad pod whistle'a juĹź mam pozostaje kwestia nagrania partii z tin whistle i montaĹź. Natomiast z 'Into The West' zrezygnujÄ (jest to partytura na smyczki, 'frencz hornsy' itd.) chociaĹź transkrypcja nut na whistle jest moĹźliwa myĹlÄ o innym utworze, ktĂłry w filmie teĹź byĹ opatrzony whistlem to 'Grey Havens'. MuszÄ popracowaÄ nad instrumentacjÄ
i wyrenderowaÄ to do pliku mp3. PamiÄtam o umieszczeniu tutaj linkĂłw
JeĹli ktoĹ jest zainteresowany i chciaĹby sprĂłbowaÄ zagraÄ na whistle 'Into The West' to mogÄ przygotowaÄ odpowiedni podkĹad i nuty (proszÄ pisaÄ na pw - o mp3 i nuty).
Ostatnio zmieniony przez michal18c dnia Sob Lis 13, 2010 21:51 , w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|