Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Adamant
Do³±czy³: 18 Kwi 2010 Posty: 14 Sk±d: Lublin
|
Wys³any: Nie Kwi 18, 2010 22:07 Temat postu: Pytania poczÄ…tkujÄ…cego |
|
|
Witam
Na wstępie chcę wszystkich powitać
Początkującym raczej nazwać mnie nie można, ale... będę!
Od zawsze moim marzeniem było to by nauczyć się grać na dudach. Ze względu na egzotyczność i "popularność" tego instrumentu, każdy z kim się podzieliłem takim marzeniem, patrzył na mnie jak na kosmitę ale co moje to moje.
Do rzeczy- uzbierałem trochę grosza, i chciałbym rozpocząć naukę gry na tymże instrumencie, ale że jestem zupełnie zielony w tym aspekcie, potrzebuję Waszej pomocy- co kupić na wstępie, jak się do tego zabrać i w ogóle. Przypuszczam że na wstępie nie potrzebuję sprzętu najwyższej klasy ( zarówno dlatego że nie wykorzystam jego potencjału, jak i dlatego że po prostu mnie na niego nie stać ). Każda informacja jest dla mnie cenna, wszystko ma znaczenie.
Z niecierpliwością oczekuję odpowiedzi
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Luki
Do³±czy³: 10 Gru 2007 Posty: 123 Sk±d: WrocÅ‚aw
|
Wys³any: Pon Kwi 19, 2010 0:14 Temat postu: Re: Pytania poczÄ…tkujÄ…cego |
|
|
Warto sobie zadać jedno bardzo ważne pytanie . Co chcesz na nich grać? Muzykę irlandzką? Może szkocką? Albo jeszcze inną?
Czy masz doświadczenie w muzykowaniu w ogóle?
Jak odpowiesz, to wtedy będzie można powiedzieć coś bardziej szczegółowego. _________________ -------------------------------------------------------------------------------------------- |
|
Powrót do góry |
|
|
Adamant
|
Wys³any: Pon Kwi 19, 2010 0:24 Temat postu: |
|
|
Muzyka- raczej szkocka
Doświadczenie w muzykowaniu- niestety brak ( rodzice nie wpadli na pomysł żebym nauczył się grać na czymś w dzieciństwie...). Na pewno jest to (bardzo) duży minus, ale myślę że nadrobię to zapałem ( w końcu kto by nie chciał spełnić swoich marzeń? ) |
|
Powrót do góry |
|
|
Jasiek
Do³±czy³: 14 Wrz 2007 Posty: 113 Sk±d: JÄ™drzejów/Kraków
|
Wys³any: Pon Kwi 19, 2010 10:51 Temat postu: Re: Pytania poczÄ…tkujÄ…cego |
|
|
Adamant napisa³: |
Od zawsze moim marzeniem było to by nauczyć się grać na dudach. Ze względu na egzotyczność i "popularność" tego instrumentu,
|
A próbowałeś kiedyś grać na dudach?
Jeżeli chcesz grać szkocką muzykę to dudy na pewno szkockie W Polsce jest trochę ludzi grających, więc na pewno doradzą Ci jaki instrument wybrać. Najlepiej jakbyś miał na początku też practice chanter i jakąś dobrą książkę, tutorial a najlepiej nauczyciela.
Aha - instrument jest głośny więc granie w bloku raczej opada a i dudy to taki instrument przy którym czasami trzeba "podłubać" żeby wszystko stroiło. |
|
Powrót do góry |
|
|
Adamant
|
Wys³any: Pon Kwi 19, 2010 11:41 Temat postu: |
|
|
Właśnie nigdy nie miałem okazji spróbować grać na nich. Jest to tak rzadki instrument że chyba nawet nigdy go na oczy na żywo nie widziałem.
Poczytałem chwilę forum i widzę że każdy początkujący ma practice chantera. Wyczytałem też że polecacie firmę T&M która sprowadza zarówno practice chantery jak i dudy, także chyba pokuszę się tam o zakup zwłaszcza że za drobną dopłatą dodają książkę i płytę cd do nauki. Że jest głośny to chyba wie każdy mieszkam na chwilę obecną w akademiku także mój współlokator będzie wniebowzięty jak zacznę coś ćwiczyć ( po sesji będę miał do dyspozycji trochę więcej przestrzeni). Tak czy owak jestem w tej kwestii poinformowany i w pełni świadom cech tego instrumentu.
Niewątpliwie przydałby się nauczyciel- książka nigdy w pełni nie odzwierciedli człowieka, ale z tego co czytałem w internecie w Szczecinie nie ma osób grających na dudach. Będę miał chwilę wolnego czasu to coś jeszcze poszukam, może coś się zmieniło w tej kwestii. "Dłubanie" mi nie przeszkadza, mam do tego smykałkę |
|
Powrót do góry |
|
|
Adamant
|
|
Powrót do góry |
|
|
adam prószyński
Do³±czy³: 07 Wrz 2007 Posty: 198 Sk±d: Dzierzkowice
|
Wys³any: Pon Kwi 19, 2010 18:01 Temat postu: |
|
|
Odpuść sobie, chyba że kominek masz . Kumpel ma do sprzedania practice pipes z bagpipes galore.(http://www.bagpipe.co.uk/catalog/product_info.php?cPath=21&products_id=2 |
|
Powrót do góry |
|
|
Jasiek
Do³±czy³: 14 Wrz 2007 Posty: 113 Sk±d: JÄ™drzejów/Kraków
|
Wys³any: Wto Kwi 20, 2010 18:37 Temat postu: |
|
|
Dokładnie. Takie dudy możesz sobie odpuścić - chyba że jako ozdoba
Wiem, że z kasą jest na początku ciężko, ja na swoje dudy zbierałem długo, ale warto. Te robione w Pakistanie nie działają tak jak powinny |
|
Powrót do góry |
|
|
Adamant
|
Wys³any: Pi± Maj 14, 2010 18:39 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj przyszedł do mnie practice chanter... normalnie masakra! niby proste ale przychodzi zagrać najzwyklejszą w świecie gamę i jest problem widzę że będę miał dużo zabawy przy nim a w przyszłości z dudami.
Mam pytanie- czy to normalnie że po nieco dłuższym "graniu" bolą mnie usta i nie jestem w stanie dobrze trzymać ustnika?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Adamant
|
Wys³any: Sob Maj 15, 2010 22:49 Temat postu: |
|
|
Witam, mam drobny problem
Otóż usiłuję zagrać przednutki( gracenote)- na chwilę obecną G, i na jakieś 200 podejść, udało mi się poprawnie zagrać może z 5 i sam w sumie nie wiem dlaczego mi wyszła. Przy tych podejściach zakończonych niepowodzeniami, albo wychodził mi zupełnie inny dźwięk niż powinien, albo w jakiś sposób blokował się przepływ powietrza. Powiedzcie mi, dlaczego tak się dzieje? robię coś za szybko/wolno? możecie się podzielić jakimiś wskazówkami do tej techniki? z tego co czytałem jest to jedna z podstawowych i najczęstszych, a zatem w pewien sposób najważniejszych, zatem dobrze by było ją opanować
Z góry dzięki za pomoc!
P.S. Jak będę miał jakiś problem z graniem, to będę pisał tutaj cobym nie zaśmiecał forum zakładając nowe tematy.
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
|
|