Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
michal18c
kolno
|
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 15:30 Temat postu: Armenian Duduk |
|
|
UdaĹo mi siÄ zdobyÄ ten instrument na ebay'u za rozsÄ
dnÄ
cenÄ. PrĂłbujÄ graÄ, ÄwiczÄ. Pod tym linkiem moĹźna usĹyszeÄ jak gram
Do szopy, hej pasterze
Wiem, Ĺźe odbiega to od róşnych nagraĹ pĹytowych ale myĹlÄ, Ĺźe duduk nie jest aĹź tak straszny. Czekam na jakieĹ opinie i porady - duduk jest instrumentem podwĂłjno stroikowym.
Kolejne moje nagranie na duduku ze sĹuchu w tle utworu "Inama Nushif"
Inama Nushif |
|
Powrót do góry |
|
|
akukuq
|
Wysłany: Pią Gru 18, 2009 17:03 Temat postu: |
|
|
Ej, to rzeczywiĹcie jest Twoja wersja kolÄdy
Nie wiem ile ludzi gra w Polsce na duduku, ale na pewno gra na nim MichaĹ Ĺťak. ByĹ w Armenii razem ze wspĂłĹczĹonkami zespoĹu Lautari. Efektem tej podróşy byĹ album Azaran. |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Pią Gru 18, 2009 21:47 Temat postu: |
|
|
Tak to moja wersja. Na YouTube nagraĹem jeszcze
Narnian Lullaby mam nagrane jeszcze "LulajĹźe Jezuniu" i "WĹrĂłd nocnej ciszy" na dniach dodam na YT. Mam dwa stroiki na jednym gra siÄ trudno duĹźo trzeba powietrza, na drugim lĹźej. Jeszcze szukam rozwiÄ
zania na efekt echa do duduka - Ĺźeby dĹşwiÄk rozchodziĹ siÄ ale nie odbijaĹ. Wiem, Ĺźe na róşnych fletach gra Mariusz Kowalski, rĂłwnieĹź na duduku. Na tym instrumencie rzeczywiĹcie moĹźna graÄ ledwie sĹyszalnie ale takĹźe gĹoĹno i donioĹle. |
|
Powrót do góry |
|
|
Duana
|
Wysłany: Pią Gru 10, 2010 22:26 Temat postu: Armenian duduk |
|
|
Jestem posiadaczkÄ
duduka od dwĂłch tygodni. Jestem na etapie rozgrywania stroika. Mam pytanie: Jak dĹugo zajmuje opanowanie zadÄcia? MĂłj instrument po 15 minutach grania robi fochy. |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Pią Gru 17, 2010 0:37 Temat postu: |
|
|
Opanowanie zadÄcia to sprawa indywidualna, ale nie powinno zajmowaÄ to duĹźo czasu. Na poczÄ
tku trzeba ÄwiczyÄ codziennie po 15-30 minut.
Gdy stroik siÄ otworzy, naleĹźy nabraÄ duĹźo powietrza i dmuchaÄ. BarwÄ dĹşwiÄku reguluje siÄ poprzez nacist ustami na stroik oraz przesuwaniem regulatora (ktĂłry jest na stroiku) w gĂłrÄ lub w dĂłĹ. JeĹźeli przesuniemy regulator lekko ku przebierce dĹşwiÄk duduka bÄdzie jakby gĹoĹniejszy, zaĹ przesuwajÄ
c w gĂłrÄ - dĹşwiÄk moĹźe byÄ syczÄ
cy, gĹÄboki i niĹźszy. Dzieje siÄ tak gdyĹź otwĂłr w stroiku rozchyla siÄ bÄ
dĹş zwÄĹźa. Stroik bardziej rozychylony wymaga wiÄcej zasobĂłw powietrza. |
|
Powrót do góry |
|
|
Duana
|
Wysłany: Sob Sty 01, 2011 20:36 Temat postu: |
|
|
Pierwszy stroik to byĹa dla mnie masakra. Nie chciaĹ siÄ otwieraÄ, a jak juĹź siÄ otwieraĹ, to za bardzo. ZmarnowaĹam duĹźo czasu i siĹ. Drugi gra elegancko, juĹź przy pierwszym uĹźyciu. Jest delikatniejszy i bardziej siÄ poddaje naciskowi warg. MyĹlaĹam, Ĺźe nie dam rady. Zaczyna mi wracaÄ nadzieja... |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Nie Sty 02, 2011 0:23 Temat postu: |
|
|
Stroiki do duduka dzielÄ
siÄ na:
Soft Reed - Ĺatwy w grze
Medium Reed - trochÄ trudniej siÄ gra
Hard Reed - najtrudniejszy
Jest jeszcze melody reed - coĹ pomiÄdzy hard i medium. KaĹźdy kolejny 'reed' (od soft do medium) wymaga wiÄkszej iloĹci powietrza i innego nacisku warg na stroik.
Duana mam pytanie: gdzie nabyĹaĹ swĂłj duduk, w jakiej tonaci, cena i ile stroikĂłw - jeĹli moĹźna wiedzieÄ?
Posiadam wirtualy duduk na komputerze - niebawem dodam na yt kilka aranĹźacji folkowych, ormiaĹskich utworĂłw, ktĂłre zrobiĹem w programie fl studio.
Jeszcze waĹźne uwagi: wlewajÄ
c odrobinÄ wody do stroika i zakrywajÄ
c palcem otwĂłr na koĹcu potrzÄ
samy lekko 2-3 minuty stroik siÄ szybciej otworzy, do otwierania stroika nie uĹźywamy siĹy i nie otwieramy go mechanicznie; po zakoĹczonej grze dobrze jest oczyĹciÄ stroik paskiem papieru z gazety lekko przesuwajÄ
c go w lini poziomej. Po zamkniÄciu stroika przesuwamy teĹź 'obrÄcz' na stroiku gĂłra lub dóŠ- do chwili aĹź bÄdzie luĹşno na nim - pomoĹźe to w otwarciu siÄ (Ĺatwo i szybko) stroika poprzez lekkie dmuchniÄcie przy zsuniÄtej zatyczce w otwĂłr od strony przebierki podczas nastÄpnej gry. Po grze stroik musi wyschnÄ
Ä by pozostawiona wilgoÄ nie daĹa szansy dla rozwoju pleĹni. |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 23:29 Temat postu: |
|
|
Tak jak wczeĹniej pisaĹem podajÄ link Asa Yarjan / Leran Agcheeg do aranĹźacji utworĂłw muzyki ormiaĹskiej. Utwory 'zrobiĹem' w programie fl studio, uĹźyĹem sekcji smyczkowej, fortepianu, perkusji, akordeonu, duduka, banjo, gitara akustyczna. Utwory na podstawie zapisu nutowego. |
|
Powrót do góry |
|
|
BoguĹ
|
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 21:29 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie o zakup duduka, gdzie najlepiej?Po jakiej cenie?
Czy zakup na np. allegro po cenie rzÄdu 200-240 zĹ jest rozsÄ
dne?
Da siÄ okreĹliÄ jakoĹÄ przy takim zakupie?
MoĹźe jakiĹ sklep muzyczny posiada w asortymencie?
ProszÄ o pomoc |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 1:37 Temat postu: |
|
|
W sklepach to raczej rzadko, na allegro chyba sÄ
doĹÄ dobre instrumenty. Ja zakupiĹem na ebay - stroiki sÄ
gorsze, ale za 155zĹ (jakieĹ 52 usd byĹo) jedna przebierka i dwa stroiki na poczÄ
tek wystarczÄ
by 'oswoiÄ' siÄ z instrumentem. Później trzeba zakupiÄ profesjonalny stroik. |
|
Powrót do góry |
|
|
Adidadi
|
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 14:27 Temat postu: |
|
|
Polecam prÄdzej e-bay albo zakup prosto z Armenii. Przynajmniej kupisz dobry instrument. W ogĂłle jeĹźeli chodzi o instrumenty ze wschodu i ew. z poĹudnia to chyba bardziej opĹaca siÄ zamawiaÄ stamtÄ
d albo siÄ przejechaÄ, bo ceny sÄ
naprawdÄ niskie, jak na naszÄ
kieszeĹ. A w Polsce to zazwyczaj kupisz przywieziony skÄ
dĹ eksponat na ĹcianÄ kupiony na straganie, gdzie z tÄ
samÄ
cenÄ moĹźna kupiÄ w miarÄ profesjonalny sprzÄt. Warto zatem zorientowaÄ siÄ dobrze i popytaÄ przed zakupem. _________________ W Ĺźycia wÄdrĂłwce, na poĹowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak niemylnej drogi,
W gĹÄbi ciemnego znalazĹem siÄ lasu. |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Pią Mar 18, 2011 11:41 Temat postu: |
|
|
Na ebay - sklep eduduk, stroiki w wariantach po: 10szt, 5sz, 2sz. Ostatni wariant 2sz cena: 20$ stroiki, wysyĹka 9$ - okoĹo 100zĹ. WyglÄ
dajÄ
solidnie, majÄ
skĂłrzane zabezpieczenie, opinia o sprzedawcy 100pro. pozytyw, wysyĹa z Armenii.
Jak zauwaĹźyĹ Adam instrumenty te w tym kraju nie sÄ
drogie (oczywiĹcie sÄ
pamiÄ
tkowe za 5 dolarĂłw teĹź moĹźna dostaÄ). Moim zdaniem pĹaci siÄ w Europie za 'egzotycznoĹÄ' instrumentu. |
|
Powrót do góry |
|
|
Adidadi
|
Wysłany: Pią Mar 18, 2011 12:13 Temat postu: |
|
|
No wĹaĹnie siÄ zastanawiam czy nie zamĂłwiÄ sobie instrumentu z tego sklepu, ktĂłry podaĹeĹ. Ceny majÄ
dobre. Ciekawe jak z jakoĹciÄ
. _________________ W Ĺźycia wÄdrĂłwce, na poĹowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak niemylnej drogi,
W gĹÄbi ciemnego znalazĹem siÄ lasu. |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Pią Mar 18, 2011 14:37 Temat postu: |
|
|
Ja bym chciaĹ od nich stroiki, wizualnie jest ok, opis duduka i info o dostÄpnych key'ach jest. Ludzie mu/im piszÄ
, Ĺźe dĹşwiÄk jest miĹy, Ĺadny etc. Kto wie moĹźe to jest dobra tania firma - majÄ
duĹźo zadowolonych klientĂłw. Ja mam ponad 20 dni na zamĂłwienie lub do pĂłki nie wyprzedajÄ
- muszÄ tylko zasiliÄ jakoĹ paypal (nie wiem czy jak wpĹacÄ Ĺrodki z konta mamy to dotrÄ
na mojego pp - dane konta bankowego (imiÄ i nazwisko) muszÄ
byÄ identyczne z danymi pp; choÄ czytaĹem, Ĺźe ludzie zasilajÄ
paypal przelewem pocztowym i dziaĹa. |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
|
Powrót do góry |