|
Whistlowisko
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Yoshi Site Admin
|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2007 9:35 Temat postu: Ornamentacje |
|
|
Masz jakieĹ uwagi, refleksje nt. artykuĹu? Pisz tutaj. |
|
Powrót do góry |
|
|
przemek
|
Wysłany: Sob Lis 24, 2007 11:30 Temat postu: ornamentacja |
|
|
czeĹÄ!
Nie wiem , czy to sĹuszna koncepcja, Ĺźeby napisaÄ komentarz do artykuĹu, ktĂłrego jeszcze nie ma, ale na pewno ciekawa!? Ale skĹoniĹa mnie do tego rozbudowana juĹź dyskucja na temat sessions i pomysĹ tej strony, Ĺźeby dzieliÄ siÄ wszelkimi uwagami. Mam takÄ
generalnÄ
uwagÄ:
Uznajmy wszyscy, Ĺźe NIKT tutaj nie ma intencji MÂĄDRZYÄ SIÄ, tylko chcemy jak najlepiej dla whistla i fletu i wszysko co piszemy ma sĹuĹźyÄ muzyce ( trochÄ mi to wyszĹo patetycznie).
WracajÄ
c do tematu ornamentacji. Nauczcie siÄ najpierw graÄ rĂłwno i bez ornamentacji i dopiero potem dodawajcie to czy owo. Na sessions zdyt duĹźo ozdobnikĂłw to chyba nie za bardzo? Liczy siÄ WSPĂłLNA gra, czyĹź nie? ZresztÄ
poza sessions nadmiar, jak wszÄdzie, teĹź nie za bardzo.
MoĹźe byÄ pewien problem w sytuacji jak powtarzamy w utworze ten sam dĹşwiÄk dwa czy trzy razy z rzÄdu, bo wtedy przydaĹby siÄ czasem cut czy tap, ale i tu na poczÄ
tek szczerze polecam "g" lub "k"( ale NIE "T")
O "tonguing" moĹźe, jak chcecie, napiszÄ później, bo juĹź przynudzam.
GraÄ rĂłwno bez ozdobnikĂłw, wcale nie tak Ĺatwo, a nadmiarem ozdobnikĂłw czasem ukrywamy pewne niedostatki...
Zapraszam do dyskusji.
przemek |
|
Powrót do góry |
|
|
Barfly
|
Wysłany: Sro Lis 28, 2007 11:09 Temat postu: |
|
|
Zdecydowanie dobra rada, Ĺźeby nauczyÄ siÄ najpierw graÄ rĂłwno i bez ornamentacji
Co do wĹÄ
czania, czy wyĹÄ
czania tzw "ornamentacji" w trakcie gry, w róşnych warunkach, sesyjnych czy niesesyjnych: Generalnie, nie powinno siÄ o tym w ogĂłle myĹleÄ. To wszystko ma przychodziÄ naturalnie, wynikaÄ z osĹuchania, wĹasnych preferencji i moĹźliwoĹci. Chyba nigdy nie zdarzyĹo mi siÄ "planowaÄ" utworu w sensie: OK, tu mamy melodiÄ, tu sobie wstawiÄ cut, tu tap, a tu jeszcze parÄ rolli.
OczywiĹcie dobre to jest na etapie nauki, Ĺźeby doskonaliÄ swĂłj arsenaĹ na przykĹadzie konkretnej melodii, ale w późniejszym graniu nie powinno siÄ o tym w ogĂłle myĹleÄ, tylko korzystaÄ z dostÄpnych ĹrodkĂłw swobodnie, wedĹug upodobania. SÄ
fleciĹci "ozdabiajÄ
cy" niemal kaĹźdy dĹşwiÄk, sÄ
i ci, ktĂłrzy "ornamentacji" nie uĹźywajÄ
prawie wcale. W obu grupach, jak i we wszystkich poĹrednich, znajdziemy pokaĹşnÄ
reprezentacjÄ rewelacyjnych w swoim stylu muzykĂłw. I ta róşnorodnoĹÄ jest czÄĹciÄ
wielkiego bogactwa ITM. _________________ Strings in the earth and air
make music sweet |
|
Powrót do góry |
|
|
Duana
|
Wysłany: Nie Paź 24, 2010 20:00 Temat postu: |
|
|
Barfly napisał: |
To wszystko ma przychodziÄ naturalnie, wynikaÄ z osĹuchania |
PrzydaĹyby siÄ jakieĹ prĂłbki mp3 + nuty , bo tak na sucho, to trochÄ trudno dla laika. Ot tak, jakieĹ proste Äwiczonko. |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Nie Paź 24, 2010 21:38 Temat postu: |
|
|
Na YT pewien ksiÄ
dz na swoim kanale uczy gry na whistleu, wystarczy jak wpiszesz tin whistle. Pisze on teĹź bloga.
Na yt szukaj pod hasĹami whistle plus tradshool itp. Jest tego caĹa masa, lekcje i Äwiczenia na ozdobniki teĹź. |
|
Powrót do góry |
|
|
Duana
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 12:56 Temat postu: |
|
|
DziÄki! KsiÄdza widziaĹam ale problem polega na tym, Ĺźe ja nie znam angielskiego i zanim dotrÄ do grania to juĹź mi siÄ nie chce dalej oglÄ
daÄ. Okazuje siÄ po obejrzeniu kilku lekcji, Ĺźe graĹam te wszystkie rzeczy naturalnie, nie wiedzÄ
c nawet jak to siÄ nazywa. Kiedy siÄ duĹźo sĹucha, to to co masz w gĹowie, samo przekĹada siÄ na palce. Technicznie moĹźe nie bÄdzie to do koĹca poprawnie ale brzmi podobnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 17:00 Temat postu: |
|
|
Jak graĹaĹ naturalnie to teraz bÄdziesz wiedziaĹa jakie ozdobniki to byĹy. |
|