Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
michal18c
kolno
|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 10:44 Temat postu: Nauka szybkich melodii - jig'Ăłw, reeli |
|
|
Jak najlepiej uczyÄ siÄ grania szybkich melodii? Ja robiÄ to tak jeĹźeli z nut to najpierw osĹuch*je mp3 lub midi, nastÄpnie gram wolno utwĂłr z wykorzystaniem techniki 'tongue', nastÄpnie wolno z ornamentacjÄ
a na koniec prĂłbujÄ szybko i palce mi siÄ plÄ
czÄ
. Dotychczas najlepiej umiem zagraÄ bodajĹźe slip jig "Snowy Path", a mocniejszÄ
stronÄ
sÄ
wolne irlandzkie utwory. MoĹźe czas zaczÄ
Ä zaĹźywaÄ magnez by zwiÄkszyÄ koncentracjÄ |
|
Powrót do góry |
|
|
czerstwy22
|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 19:57 Temat postu: |
|
|
Podczepiam siÄ do pytania |
|
Powrót do góry |
|
|
Luki
|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 21:53 Temat postu: Re: Nauka szybkich melodii - jig'Ăłw, reeli |
|
|
Hej,
nie uwaĹźam siÄ za jakiegoĹ wymiatacza, ale powoli dochodzÄ do tempa tanecznego.
PodstawÄ
jest nauczenie siÄ grania z wyraĹşnym rytmem, nawet powoli. Jak to idzie gĹadko, to moĹźna zaczÄ
Ä przyspieszaÄ, ale tylko odrobinkÄ, tak Ĺźeby nie straciÄ rytmu. Jak przy przyspieszaniu przestanie Ci siÄ podobaÄ to jak melodia brzmi, to znak Ĺźe jest zbyt szybko grana.
Co do plÄ
czenia siÄ palcĂłw, to najlepiej trzymaÄ je wszystkie tuĹź nad otworkami. Wtedy nie trzeba bÄdzie ich szybko przywoĹywaÄ z daleka kiedy bÄdÄ
potrzebne.
To tyle. MoĹźe siÄ przyda. _________________ -------------------------------------------------------------------------------------------- |
|
Powrót do góry |
|
|
padre
|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 22:12 Temat postu: |
|
|
nie uczyc sie szybko ani szybkiego grania
jak sie wyrobisz w graniu to samo zacznie ci szybko wychodzic. _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 4:39 Temat postu: |
|
|
DziÄki za cenne rady. UczÄ siÄ teraz "John Ryan's Polka" (znany utworek - jak ktoĹ oglÄ
daĹ Titanic'a to jest grany jak Jack stepuje i taĹczy z Rose). Mi sprawia zagranie poczÄ
tku: D2 D2 H C#2 D2 H w tempie jak w filmie - chociaĹź zauwaĹźyĹem, Ĺźe oddech jest waĹźny (szczegĂłlnie jak siÄ ma alergiczny caĹoroczny nieĹźyt bĹony Ĺluzowej nosa i skurcz oskrzeli - niestety mi ta przypadĹoĹÄ towarzyszy od 2 lat).
Tu ciekawy artykuĹ o Äwiczeniach oddechowych dla astmatykĂłw i alergikĂłw:
http://www.astma.edu.pl/alergia_astma/3/19 |
|
Powrót do góry |
|
|
Adidadi
|
Wysłany: Nie Sie 15, 2010 16:25 Temat postu: |
|
|
SÄ
trzy proste zasady:
1. Trzeba ÄwiczyÄ.
2. Trzeba duĹźo ÄwiczyÄ
3. Patrz pkt 1 i 2
Tak jak mĂłwi Padre - z czasem samo wejdzie w palce. Ale szybko siÄ nie da nauczyÄ szybkiego grania. Trzeba cierpliwoĹci i wytrwaĹoĹci. _________________ W Ĺźycia wÄdrĂłwce, na poĹowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak niemylnej drogi,
W gĹÄbi ciemnego znalazĹem siÄ lasu. |
|
Powrót do góry |
|
|
Maja84
|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 12:52 Temat postu: |
|
|
Jak wszÄdzie tak i tu praktyka czyni mistrza. Moim zdaniem lepiej zaczynaÄ naukÄ utworu od wolnego tempa gry, a nie prĂłbujÄ
c od razu graÄ z docelowÄ
szybkoĹciÄ
"zagrywaÄ" i utrwalaÄ (pamiÄciÄ
motorycznÄ
) swoje wĹasne bĹÄdy. |
|
Powrót do góry |
|
|
Syrinks
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2012 16:46 Temat postu: |
|
|
NajlepszÄ
metodÄ
na szybkie i dobre granie jest Äwiczenie z metronomem. Zaczynamy od wolnego tempa, grajÄ
c idealnie i gdy nam wychodzi przesuwamy o jednÄ
kreseczkÄ w dóŠ(na pudeĹkowych). ZnĂłw zaczynamy i w momencie, gdy popeĹniamy bĹÄ
d, ogrywamy dany moment kilka razy i znĂłw lecimy w tym tempie caĹoĹÄ - tak Ĺźeby zagraÄ wrÄcz idealnie ze 2-3 razy - i znĂłw kreska w dĂłĹ. Mozolne, nudne, czasochĹonne, ale skuteczne |
|
Powrót do góry |
|
|
padre
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2012 20:43 Temat postu: |
|
|
tylko, ze grajac z metronomem wiekszosc ludzi zapomina o pulsie w melodii - ktory jest bardzo wazny w muzie irlandzkiej, bo to wlasnie on czyni ja tak specyficzna. _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
|
Adidadi
|
Wysłany: Czw Paź 04, 2012 22:13 Temat postu: |
|
|
Ja tam siÄ metronomu jeszcze nie dorobiĹem. Nóşka pracuje i siÄ gra. Lepiej z przytupem niĹź z klikiem czy cykiem. Polecam zatem podtupywanie. _________________ W Ĺźycia wÄdrĂłwce, na poĹowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak niemylnej drogi,
W gĹÄbi ciemnego znalazĹem siÄ lasu. |
|
Powrót do góry |
|
|
Janek
|
Wysłany: Wto Paź 09, 2012 9:49 Temat postu: |
|
|
Szybkie granie to Ĺźadna sztuka. Wolne granie - tu trzeba umiejÄtnoĹci. Niestety, dobre szybkie granie jest prostÄ
pochodnÄ
dobrego wolnego grania.
Metronom jest dobry do Äwiczenia rĂłwnego grania powoli, jeĹźeli ma siÄ z tym kĹopoty, ale lepiej nie graÄ z metronomem caĹy czas, bo zapomina siÄ o pulsie i frazie, jak powiedziaĹ Padre, a w muzie irlandzkiej fraza i puls to klucz do dobrego grania. Jedyna skuteczna metoda (pĂłki co): nie wysilaÄ siÄ na szybkie granie. Naucz siÄ graÄ wolno, w tempie "zrelaksowanym", a potem pracuj nad utworem tak dĹugo, aĹź granie wolno bÄdzie sprawiaÄ Ci przyjemnoĹÄ (kawaĹek bÄdzie mieÄ taki puls i frazÄ, Ĺźe granie go w wolnym tempie bÄdzie siÄ broniĹo). Nie przechodĹş na wyĹźszy poziom dopĂłki nie bÄdziesz mieÄ utworu w pamiÄci motorycznej, tzn. dopĂłki nie bÄdziesz graÄ tego kawaĹka ze wszystkimi "fajerwerkami" bez potrzeby koncentracji na technice grania.
Wtedy zacznij siÄ zastanawiaÄ, jak to zagraÄ szybciej, ale pamiÄtaj, dobry puls jest waĹźniejszy od tempa. Jak zauwaĹźysz, Ĺźe tracisz puls, zwolnij. Szybkie granie muzyki irlandzkiej bez pulsu i frazy to pitolenie, nie granie. |
|
Powrót do góry |
|
|
Annika Gość
|
Wysłany: Pon Paź 15, 2012 14:30 Temat postu: |
|
|
TeĹź bym stawiaĹa na dokĹadnoĹÄ w nauce, a nie szybkoĹÄ.
Ale co ja tam wiem, sama zakochaĹam siÄ w tym instrumencie niedawno |
|
Powrót do góry |
|
|
Maja84
|
Wysłany: Sro Lip 03, 2013 12:41 Temat postu: |
|
|
UczyÄ naleĹźy siÄ zawsze graÄ utwĂłr w wolnym tempie, Ĺźeby nie utrwalaÄ bĹÄdĂłw, ktĂłrych moĹźe nie byÄ dobrze sĹychaÄ w czasie szybkiej gry. |
|
Powrót do góry |
|
|
whistleisok
|
Wysłany: Sob Maj 31, 2014 18:59 Temat postu: |
|
|
Ja jeĹli chcÄ siÄ nauczyÄ graÄ szybko, po prostu ÄwiczÄ - najpierw wolno, potem coraz szybciej, ale nie zbyt szybko, Ĺźeby siÄ nie zaplÄ
taÄ Metoda dobra i sprawdzona. Ale tak naprawdÄ rzadko specjalnie uczÄ siÄ szybkiej gry - po prostu po jakimĹ czasie samo wchodzi w palce.
Cytat: |
Szybkie granie to Ĺźadna sztuka. Wolne granie - tu trzeba umiejÄtnoĹci. Niestety, dobre szybkie granie jest prostÄ
pochodnÄ
dobrego wolnego grania. |
CaĹkiem siÄ zgadzam z Jankiem Ale dodam jeszcze, Ĺźe szybkie granie zwykle robi wiÄksze wraĹźenie na sĹuchaczach (w kaĹźdym razie takie sÄ
moje obserwacje). |
|
Powrót do góry |
|
|
|