Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
FloydFan
|
Wysłany: Wto Sty 13, 2009 11:10 Temat postu: Nowy whistle |
|
|
Witam,
pisze do Was z pytaniem co sÄ
dzicie o instrumencie firmy FEADOG, proponowanego na stronie: http://www.flazolet.net/index.php??
A moĹźe macie jakieĹ inne fajne whistle do polecienia?
Tylko Ĺźe niestety nie mogÄ w niego za duĹźo zainwestowÄ czyli na przyklad Goldfinch nie wchodzi w gre...
W sumie to gram na gitarze doĹÄ dĹugo i to czasem troche nieporÄczny instrument wiec pomyĹleĹem ze taki flecik teĹź by siÄ przydaĹ, zwĹaszcza gdy opĹata za bagaz do samolotu nie pozwala zabraÄ ze sobÄ
gitarki...
pozdrawiam,
Maciek |
|
Powrót do góry |
|
|
Barfly
|
|
Powrót do góry |
|
|
FloydFan
|
Wysłany: Wto Sty 13, 2009 21:22 Temat postu: |
|
|
I mam jeszcze jedno pytanie:
jakie wĹaĹciwoĹci brzmieniowe bedzie miaĹ czarny WHISTLE w porĂłwnaniu do niklowanego i mosiÄĹźnego?? |
|
Powrót do góry |
|
|
Sumar
|
Wysłany: Wto Sty 13, 2009 23:27 Temat postu: |
|
|
Hmmm.... To moĹźe ja siÄ wypowiem, jako Ĺźe sam posiadam FEADOG'owego Whistla...
OgĂłlnie rzecz biorÄ
c graÄ na tym moĹźna... Jak to Whistle... W sumie aby w ogĂłle, ot tak graÄ nie trzeba mieÄ czegoĹ wyĹmienicie wielkiego i drogiego. W koĹcu kiedyĹ, kiedyĹ zwykli rolnicy kupowali takie, za przysĹowiowego miedziaka i stÄ
d teĹź nazwa "Pennywhistle"... I grali! Grali tak, Ĺźe do dziĹ przetrwaĹo sporo "tjunĂłw".
A wiÄc na poczÄ
tek, przy niewielkim zasobie pieniÄĹźnym - moĹźe byÄ. Przy wiÄkszym zasobie to bym siÄ nie zastanawiaĹ i braĹbym coĹ lepszego. Sam chcÄ w koĹcu kupiÄ Goldfincha - naszego debiutanckiego, forumowego whistla.
Hmmm... co poza tym?
Aha...
RoĹźnice miÄdzy mosiÄĹźnym, niklowanym i czarnym:
Niklowany siÄ Ĺlizga... Bardziej "chwytne" sÄ
czarny i mosiÄĹźny. Jak to ktĂłryĹ z zagranicznych osĂłb testujÄ
cych róşne whistle, powiedziaĹ siÄ na swojej stronie: Sprawia wraĹźenie, Ĺźe wyleci nam z rÄ
k.
ChociaĹź gram na niklowanym najwiÄcej i nie jest to coĹ, co by okropnie przeszkadzaĹo.
Ponadto niklowany chyba jest odrobineczkÄ gĹoĹniejszy... Tak mi siÄ wydaje i inni teĹź to zauwaĹźyli. Ale róşnica jest naprawdÄ niewielka.
"Róşnice brzmieniowe"? Hmmm... SÄ
dzÄ, Ĺźe przy takiego rodzaju sprzÄcie nie ma to wielkiej róşnicy. Jak sama nazwa wskazuje sÄ
to gwizdaĹki i przy FEADOG'ach chyba sÄ
niewyczówalne róşnice.
To tyle ode mnie.
PS Wybacznie, Ĺźe tak siÄ rozpisujÄ, ale tak juĹź mam. ;D _________________ Marzyciel...
Marzy o Irlandii, Flecie Irlandzkim i o wiecznej miĹoĹci do ITM. |
|
Powrót do góry |
|
|
FloydFan
|
|
Powrót do góry |
|
|
Luki
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 13:05 Temat postu: |
|
|
Nie jestem pewen czy Clark Meg ma ĹÄ
czenie blachy z tyĹu whistla w postaci grzebienia przechodzÄ
cego od gwizdka aĹź do koĹca, ale mĂłj Clarke Sweettone tak ma, a oba whistle majÄ
budowÄ konicznÄ
i pochodzÄ
z jednej firmy, wiÄc moĹźliwe, Ĺźe sÄ
tak samo zbudowane.
W kaĹźdym razie moĹźesz w tym whistlu trafiÄ na blachÄ przebiegajÄ
cÄ
tam gdzie trzymasz kciuki. Da siÄ z tym ĹźyÄ, ale przyjemne to nie jest.
Za to polecam tago whistla:
http://www.allegro.pl/item528828416_waltons_mellow_d_tin_whistle_flazolet_flet.html
W porĂłwnaniu do FeadogĂłw Ĺadniej brzmi (barzdziej miÄkko) i Ĺatwiej siÄ na nim gra, potrafi wybaczaÄ niedociÄ
gniÄcia grajÄ
cego. _________________ -------------------------------------------------------------------------------------------- |
|
Powrót do góry |
|
|
padre
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 13:28 Temat postu: |
|
|
czy kogos choliba totalnie pogielo?
wlasnie zajrzalem na strone Waltonsa
http://waltons.ie/index.php?cPath=123_126
i tam one sa po 3.99 euro.
ja nie wiem ale jakbym kurde nie przeliczal to mi za ch.. nie wychodzi 42 pln.
az sie chyba wybiore w weekend do miasta i zobacze czy one wogole sa. _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
|
Perry
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 16:01 Temat postu: |
|
|
www.bigwhistle.co.uk. Tam kosztuje Mellow D 5 Eur Jak sie doliczy wysylke Air Mailem (prawie drugie tyle) i 15% VAT to i tak wychodzi taniej niz cena samego whistla na allegro. Pomijam fakt ze przy wiekszej ilosci jest jeszcze taniej |
|
Powrót do góry |
|
|
giorg
|
|
Powrót do góry |
|
|
Perry
|
Wysłany: Sro Sty 28, 2009 23:38 Temat postu: |
|
|
Wyglada fajnie Nagraj jakies probki brzmienia to posluchamy I polombinuj cos z ustnikiem. Mam awersje do wszelkiego rodzaju metalowych ustnikow. Trzymanie w ustacj aliuminium, miedzi. mosiadzu, itp itd nie jest zbyt zdrowe.. |
|
Powrót do góry |
|
|
giorg
|
Wysłany: Czw Sty 29, 2009 20:52 Temat postu: |
|
|
moĹźe coĹ takiego (ah jaka siara, wykasowaĹem)
Ostatnio zmieniony przez giorg dnia Pią Kwi 02, 2010 15:50 , w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 20:33 Temat postu: pytanie |
|
|
a jamam pytanie o dixon'y a mianowicie Dixon Polymer Low Whistle byĹy kiedyĹ na allegro, i na www.whistle.pl ale ta ostania strona w przebudowie juĹź od jakiegoĹ czas - ktoĹ wie czy ruszy, ja ma low d stylizowany na Chieftain'a aluminiowy, ale wiesza siÄ tzn. nie moĹźna dĹugo pograÄ bo para osadza siÄ i trzeba ogrzewaÄ ustnik wiÄc wersja dixonowa byĹaby rozwiÄ
zaniem, i tu pytanie jak to jest z wysyĹkÄ
, a raczej zapĹatÄ
za instrument z zagranicy tzn. zamawiam (cena w euro, funty) i przychodzi listonosz i w jakiej walucie ĹźÄ
da zapĹaty - laik pyta |
|
Powrót do góry |
|
|
przemek
|
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 21:51 Temat postu: |
|
|
jak zamawiasz, to najpierw z reguĹy pĹacisz, np. kartÄ
-wiele razy to robiĹem -nie ma strachu! wtedy listonoszowi nic nie pĹacisz, chyba,Ĺźe kupiĹeĹ poza uniÄ
. To wtedy pĹacisz 22% cĹa, jeĹli wartoĹÄ przekracza 150 $. |
|
Powrót do góry |
|
|
|