Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Feaorn
Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 211 Skąd: Bydgoszcz - Goldfinch Whistles
|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 17:08 Temat postu: High C |
|
|
Witam!
Przepraszam za opóźnienie - bÄdziĹskie sprawki skutecznie zawaliĹy nam gĹowy tak znacznie, Ĺźe dopiero teraz znĂłw przyszĹo nam zajrzeÄ w nasz whistlowiskowy kÄ
cik.
ChociaĹź, mĂłwiÄ
c ĹciĹle, na samego "maĹego" whistla jest nazw, jak mrĂłwkĂłw, to - nie inaczej - chodzi nam o standardowy model klasycznego Tin Whistla, odrobinkÄ tylko dĹuĹźszy od standardowego D. Projekt jest o tyle jeszcze nie sfinalizowany, Ĺźe nie znajduje siÄ na stronie internetowej, ktĂłra niebawem zostanie przebudowana, a i pojawiÄ
siÄ kolejne prĂłbki dĹşwiÄkowe Eweliny Grygier z Danaru, ktĂłra m.in. na High C graĹa. I choÄ oficjalnej, medialnej premiery jeszcze nie byĹo, przyjmujemy juĹź zamĂłwienia.
A Tobie, Michale, dziÄki za czujnoĹÄ.
SwojÄ
drogÄ
, niektĂłrzy na zachodzie potrafiÄ
siÄ kĹĂłciÄ, Ĺźe nasz instrument nie jest Tin Whistlem, bo nie z blachy. CiÄĹźko go nazywaÄ teĹź Irish Whistlem, bo w koĹcu nie irlandzki, a polski. Penny Whistle teĹź nie, bo wartoĹÄ jego nie taka... Itp, itd... Takie dyskusje bywajÄ
naprawdÄ zabawne.
Pozdrawiam! _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
|
Feaorn's Daddy
|
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 14:06 Temat postu: |
|
|
MoĹźe nie wszyscy uczestnicy festiwalu w BÄdzinie zauwaĹźyli, ale miaĹa tam miejsce maĹa premiera podczas koncertu zespoĹu Shannon. Marcin RumiĹski daĹ pokaz swoich umiejÄtnoĹci gry na fujarze postnej marki Goldfinch . (Gdyby ktoĹ dysponowaĹ zapisem filmowym tego wystÄpu i zechciaĹ go udostÄpniÄ, byĹbym wdziÄczny.) |
|
Powrót do góry |
|
|
pavelas
|
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 22:00 Temat postu: Re: High C |
|
|
Feaorn napisał: |
(...)SwojÄ
drogÄ
, niektĂłrzy na zachodzie potrafiÄ
siÄ kĹĂłciÄ, Ĺźe nasz instrument nie jest Tin Whistlem, bo nie z blachy. CiÄĹźko go nazywaÄ teĹź Irish Whistlem, bo w koĹcu nie irlandzki, a polski. Penny Whistle teĹź nie, bo wartoĹÄ jego nie taka... Itp, itd... Takie dyskusje bywajÄ
naprawdÄ zabawne. (...) |
A niech dyskutujÄ
Jak na nim nie grali to nie wiedzÄ
o czym mĂłwiÄ
!
WĹaĹnie dotarĹ do mnie Low D i jestem zachwycony. ÂŚwietna robota panowie!
Na nastÄpnym BÄdzinie stawiam duĹźego Guinessa.
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
|
Feaorn
|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 18:08 Temat postu: DziÄki! |
|
|
DziÄki! Niechaj Ci sĹuĹźy i gwiĹźdĹźe! _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
|
Feaorn
|
Wysłany: Sro Gru 22, 2010 17:39 Temat postu: Wszystkiego dobrego! |
|
|
W imieniu ojca mego i swoim, a zatem bydgoskiej naszej kuĹşni whistlowej Goldfinch Whistles, pragnÄlibyĹmy ĹźyczyÄ wszystkim forumowiczom ciepĹych, spokojnych, a wesoĹych ÂŚwiÄ
t! Niechaj gwizdki Wasze nigdy siÄ nie zatykajÄ
, tuning slide'y nie ĹcierajÄ
, przebierki precyzyjnie palce prowadzÄ
, a z whistlowego okna niechaj taka siÄ poezja dobywa, co samego Molloya chwyciĹaby za serce.
DziÄkujemy rĂłwnieĹź za Wasze zaufanie wobec naszej skromnej marki. Mamy nadziejÄ, Ĺźe gra siÄ Wam na Goldfinchach rĂłwnie fajnie, jak nam te instrumenty dla Was przygotowuje.
Wszystkiego dobrego! _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
|
Jackie
|
Wysłany: Pią Gru 24, 2010 12:43 Temat postu: |
|
|
RĂłwnieĹź ĹźyczÄ WesoĹych ÂŚwiÄ
t , kto wie moze przyjdzie mi w niedalekiej przyszĹoĹci zagraÄ na Waszym whistlu. Wszystkiego dobrego. |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 21:46 Temat postu: |
|
|
Posiadam Goldfinch'a non-tunable - rozegraĹem go juĹź na tyle, Ĺźe ciÄ
gle mnie zaskakuje. Mam pytanko odnoĹnie tego czy bÄdziecie mieli w swojej ofercie whistle'a o brzmieniu takim jak uĹźyty w LOTR Burke Narrow Bore?
Chodzi mi o lekkie, miÄkkie i delikatne brzmienie, barwa ciepĹa i fletowa oraz maĹe zapotrzebowanie na powietrze. Ciekawe w jaki sposĂłb budowa whisti Burke'a wpĹywa wĹaĹnie na tÄ
barwÄ (ktĂłra urzekĹa mnie kilka lat temu i trwa to po dzieĹ dzisiejszy)?
Czy 'zbudowanie' takiego whistla z tworzywa, z jakiego jest zrobiony Goldfinch jest moĹźliwe? Nie mĂłwiÄ o kopiowaniu a o uzyskaniu takiej barwy jakÄ
ma burke. |
|
Powrót do góry |
|
|
Feaorn
|
Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 20:10 Temat postu: Burke! |
|
|
Nie zagĹÄbiajÄ
c siÄ w szczegĂłĹy, a nie chcÄ
c brzmieÄ nazbyt mentorsko - budowanie whistla to taka troszkÄ gra kompromisĂłw. Kiedy dochodzimy juĹź do bardziej subtelnych róşnic w brzmieniu, sprawa staje siÄ bardzo subiektywna, co jest bliĹźsze Burke'owi, a co dalsze, co mniej, a co bardziej fajne jest dla danego whistlera.
Z chÄciÄ
podjÄlibyĹmy siÄ podobnego wyzwania. Ĺťeby jednak takiego whistla wykonaÄ, Burke byĹby nam niestety potrzebny, Ĺźeby dobrze siÄ mu przysĹuchaÄ i obadaÄ. _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Czw Gru 15, 2011 1:24 Temat postu: |
|
|
nagraĹem na goldfinch'u ''Concerning Hobbits'' - http://www.youtube.com/watch?v=BfCqsPP3-yc podkĹad zrobiony w programie flstudio (uĹźyte wirtualne skrzypki, sekcja smyczkĂłw itd.) mam nadziejÄ, Ĺźe siÄ spodoba |
|
Powrót do góry |
|
|
Syrinks
|
Wysłany: Czw Gru 15, 2011 15:31 Temat postu: |
|
|
Jak mogĹoby siÄ nie podobaÄ? Jest Ĺwietnie! Ja po prostu kocham Howarda Shore'a za jego muzykÄ |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 23:00 Temat postu: |
|
|
Z uwagi na czÄste zapytania (gdzie zakupiÄ whistle na ktĂłrych gram), ktĂłre dostaje na utube postanowiĹem zrobiÄ taki szybki review dla ciekawych http://www.youtube.com/watch?v=5ZZQ8FJKadU |
|
Powrót do góry |
|
|
Feaorn
|
Wysłany: Pon Sty 23, 2012 17:28 Temat postu: DziÄki! |
|
|
Wielkie dziÄki za wsparcie i filmik, Michale! Bardzo miĹa niespodzianka! _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
|
Ceoltoir
|
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 21:18 Temat postu: |
|
|
WĹaĹnie dotarĹ do mnie High D Goldfinch. Jest to moja pierwsza przygoda z flaĹźoletami. Ma bardzo interesujÄ
ce brzmienie i nie mogÄ siÄ doczekaÄ aby lepiej poznaÄ ten instrument. JednakĹźe jak na razie druga oktawa brzmi bardzo ĹwiszczÄ
co i "cienkim dĹşwiÄkiem". Czy jest szansa, Ĺźe po mniej wiÄcej miesiÄ
cu intensywnej gry, jak juĹź instrument siÄ rozegra, to bÄdzie brzmiaĹa ona lepiej? |
|
Powrót do góry |
|
|
Feaorn
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 23:18 Temat postu: Piszczenie... |
|
|
Zbyt dĹugo tu nie zaglÄ
daĹem! Po treĹci zapytania jednak wnoszÄ, Ĺźe udaĹo nam siÄ porozumieÄ drogÄ
mailowÄ
.
Opanowanie zadÄcia na drugÄ
oktawÄ na poczÄ
tku potrafi sprawiaÄ problem i wymaga pewnego wyczucia. Trzeba teĹź braÄ pod uwagÄ takie zjawiska jak gromadzenie siÄ wilgoci w ustniku, ktĂłre moĹźe czyniÄ dĹşwiÄk niestabilnym, zbyt silne zadÄcie, ktĂłre moĹźe prowadziÄ do przedÄÄ (dĹşwiÄki okoĹo 3. okatwy), czy wreszcie zabrudzenie ustnika. JeĹli problem wynika z wady "wrodzonej" Goldfincha, czego - mimo ogrywania kaĹźdego instrumentu jeszcze w warsztacie - nie moĹźemy wykluczyÄ, oczywiĹcie, to my wĂłwczas zajmujemy siÄ takim problemem.
Pozdrawiam serdecznie! _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
|
tomekscyrek
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 8:53 Temat postu: |
|
|
DostaĹem swojego Goldfincha low D. Niestety trzeba przyznaÄ jedno... (i tu nie bÄdzie litoĹci)... TEN INSTRUMENT JEST NIESAMOWITY !!!!! PiÄknie brzmi i..... dalej pisaÄ nie bÄdÄ bo wolÄ spÄdziÄ ten czas na grze na nim |
|
Powrót do góry |
|
|
|