Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Feaorn

Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 211 Skąd: Bydgoszcz - Goldfinch Whistles
|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 17:08 Temat postu: High C |
|
|
Witam!
Przepraszam za opó?nienie - b?dzi?skie sprawki skutecznie zawali?y nam g?owy tak znacznie, ?e dopiero teraz znów przysz?o nam zajrze? w nasz whistlowiskowy k?cik.
Chocia?, mówi?c ?ci?le, na samego "ma?ego" whistla jest nazw, jak mrówków, to - nie inaczej - chodzi nam o standardowy model klasycznego Tin Whistla, odrobink? tylko d?u?szy od standardowego D. Projekt jest o tyle jeszcze nie sfinalizowany, ?e nie znajduje si? na stronie internetowej, która niebawem zostanie przebudowana, a i pojawi? si? kolejne próbki d?wi?kowe Eweliny Grygier z Danaru, która m.in. na High C gra?a. I cho? oficjalnej, medialnej premiery jeszcze nie by?o, przyjmujemy ju? zamówienia.
A Tobie, Michale, dzi?ki za czujno??.
Swoj? drog?, niektórzy na zachodzie potrafi? si? k?óci?, ?e nasz instrument nie jest Tin Whistlem, bo nie z blachy. Ci??ko go nazywa? te? Irish Whistlem, bo w ko?cu nie irlandzki, a polski. Penny Whistle te? nie, bo warto?? jego nie taka... Itp, itd... Takie dyskusje bywaj? naprawd? zabawne.
Pozdrawiam! _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
 |
Feaorn's Daddy
|
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 14:06 Temat postu: |
|
|
Mo?e nie wszyscy uczestnicy festiwalu w B?dzinie zauwa?yli, ale mia?a tam miejsce ma?a premiera podczas koncertu zespo?u Shannon. Marcin Rumi?ski da? pokaz swoich umiej?tno?ci gry na fujarze postnej marki Goldfinch . (Gdyby kto? dysponowa? zapisem filmowym tego wyst?pu i zechcia? go udost?pni?, by?bym wdzi?czny.) |
|
Powrót do góry |
|
 |
pavelas

|
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 22:00 Temat postu: Re: High C |
|
|
Feaorn napisał: |
(...)Swoj? drog?, niektórzy na zachodzie potrafi? si? k?óci?, ?e nasz instrument nie jest Tin Whistlem, bo nie z blachy. Ci??ko go nazywa? te? Irish Whistlem, bo w ko?cu nie irlandzki, a polski. Penny Whistle te? nie, bo warto?? jego nie taka... Itp, itd... Takie dyskusje bywaj? naprawd? zabawne. (...) |
A niech dyskutuj? Jak na nim nie grali to nie wiedz? o czym mówi? !
W?a?nie dotar? do mnie Low D i jestem zachwycony. Świetna robota panowie!
Na nast?pnym B?dzinie stawiam du?ego Guinessa.
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Feaorn

|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 18:08 Temat postu: Dzi?ki! |
|
|
Dzi?ki! Niechaj Ci s?u?y i gwi?d?e!  _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
 |
Feaorn

|
Wysłany: Sro Gru 22, 2010 17:39 Temat postu: Wszystkiego dobrego! |
|
|
W imieniu ojca mego i swoim, a zatem bydgoskiej naszej ku?ni whistlowej Goldfinch Whistles, pragn?liby?my ?yczy? wszystkim forumowiczom ciep?ych, spokojnych, a weso?ych Świ?t! Niechaj gwizdki Wasze nigdy si? nie zatykaj?, tuning slide'y nie ?cieraj?, przebierki precyzyjnie palce prowadz?, a z whistlowego okna niechaj taka si? poezja dobywa, co samego Molloya chwyci?aby za serce.
Dzi?kujemy równie? za Wasze zaufanie wobec naszej skromnej marki. Mamy nadziej?, ?e gra si? Wam na Goldfinchach równie fajnie, jak nam te instrumenty dla Was przygotowuje.
Wszystkiego dobrego! _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jackie

|
Wysłany: Pią Gru 24, 2010 12:43 Temat postu: |
|
|
Równie? ?ycz? Weso?ych Świ?t , kto wie moze przyjdzie mi w niedalekiej przysz?o?ci zagra? na Waszym whistlu. Wszystkiego dobrego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
michal18c

|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 21:46 Temat postu: |
|
|
Posiadam Goldfinch'a non-tunable - rozegra?em go ju? na tyle, ?e ci?gle mnie zaskakuje. Mam pytanko odno?nie tego czy b?dziecie mieli w swojej ofercie whistle'a o brzmieniu takim jak u?yty w LOTR Burke Narrow Bore?
Chodzi mi o lekkie, mi?kkie i delikatne brzmienie, barwa ciep?a i fletowa oraz ma?e zapotrzebowanie na powietrze. Ciekawe w jaki sposób budowa whisti Burke'a wp?ywa w?a?nie na t? barw? (która urzek?a mnie kilka lat temu i trwa to po dzie? dzisiejszy)?
Czy 'zbudowanie' takiego whistla z tworzywa, z jakiego jest zrobiony Goldfinch jest mo?liwe? Nie mówi? o kopiowaniu a o uzyskaniu takiej barwy jak? ma burke. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Feaorn

|
Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 20:10 Temat postu: Burke! |
|
|
Nie zag??biaj?c si? w szczegó?y, a nie chc?c brzmie? nazbyt mentorsko - budowanie whistla to taka troszk? gra kompromisów. Kiedy dochodzimy ju? do bardziej subtelnych ró?nic w brzmieniu, sprawa staje si? bardzo subiektywna, co jest bli?sze Burke'owi, a co dalsze, co mniej, a co bardziej fajne jest dla danego whistlera.
Z ch?ci? podj?liby?my si? podobnego wyzwania. ?eby jednak takiego whistla wykona?, Burke by?by nam niestety potrzebny, ?eby dobrze si? mu przys?ucha? i obada?.  _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
 |
michal18c

|
Wysłany: Czw Gru 15, 2011 1:24 Temat postu: |
|
|
nagra?em na goldfinch'u ''Concerning Hobbits'' - http://www.youtube.com/watch?v=BfCqsPP3-yc podk?ad zrobiony w programie flstudio (u?yte wirtualne skrzypki, sekcja smyczków itd.) mam nadziej?, ?e si? spodoba |
|
Powrót do góry |
|
 |
Syrinks

|
Wysłany: Czw Gru 15, 2011 15:31 Temat postu: |
|
|
Jak mog?oby si? nie podoba?? Jest ?wietnie! Ja po prostu kocham Howarda Shore'a za jego muzyk?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
michal18c

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 23:00 Temat postu: |
|
|
Z uwagi na cz?ste zapytania (gdzie zakupi? whistle na których gram), które dostaje na utube postanowi?em zrobi? taki szybki review dla ciekawych http://www.youtube.com/watch?v=5ZZQ8FJKadU  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Feaorn

|
Wysłany: Pon Sty 23, 2012 17:28 Temat postu: Dzi?ki! |
|
|
Wielkie dzi?ki za wsparcie i filmik, Michale! Bardzo mi?a niespodzianka! _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ceoltoir
|
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 21:18 Temat postu: |
|
|
W?a?nie dotar? do mnie High D Goldfinch. Jest to moja pierwsza przygoda z fla?oletami. Ma bardzo interesuj?ce brzmienie i nie mog? si? doczeka? aby lepiej pozna? ten instrument. Jednak?e jak na razie druga oktawa brzmi bardzo ?wiszcz?co i "cienkim d?wi?kiem". Czy jest szansa, ?e po mniej wi?cej miesi?cu intensywnej gry, jak ju? instrument si? rozegra, to b?dzie brzmia?a ona lepiej? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Feaorn

|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 23:18 Temat postu: Piszczenie... |
|
|
Zbyt d?ugo tu nie zagl?da?em! Po tre?ci zapytania jednak wnosz?, ?e uda?o nam si? porozumie? drog? mailow?.
Opanowanie zad?cia na drug? oktaw? na pocz?tku potrafi sprawia? problem i wymaga pewnego wyczucia. Trzeba te? bra? pod uwag? takie zjawiska jak gromadzenie si? wilgoci w ustniku, które mo?e czyni? d?wi?k niestabilnym, zbyt silne zad?cie, które mo?e prowadzi? do przed?? (d?wi?ki oko?o 3. okatwy), czy wreszcie zabrudzenie ustnika. Je?li problem wynika z wady "wrodzonej" Goldfincha, czego - mimo ogrywania ka?dego instrumentu jeszcze w warsztacie - nie mo?emy wykluczy?, oczywi?cie, to my wówczas zajmujemy si? takim problemem.
Pozdrawiam serdecznie! _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomekscyrek

|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 8:53 Temat postu: |
|
|
Dosta?em swojego Goldfincha low D. Niestety trzeba przyzna? jedno... (i tu nie b?dzie lito?ci)... TEN INSTRUMENT JEST NIESAMOWITY !!!!! Pi?knie brzmi i..... dalej pisa? nie b?d? bo wol? sp?dzi? ten czas na grze na nim  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|