Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Barfly
|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 10:04 Temat postu: warsztaty fletowe w ramach festiwalu Ethno-Port w Poznaniu |
|
|
W imieniu MichaĹa Ĺťaka, zapraszam na festiwal i warsztaty fletu drewnianego. Zapowiada siÄ bardzo interesujÄ
co, szczegĂłĹy poniĹźej:
-----------------------------------------------------------------------------------
Szanowni PaĹstwo
zapraszam na wyjÄ
tkowe spotkanie-warsztaty dla poczÄ
tkujÄ
cych i zaawansowanych flecistĂłw, grajÄ
cych na drewnianym flecie poprzecznym w prostym systemie.
Warsztaty odbÄdÄ
siÄ w dniach 12 - 14 czerwca w Poznaniu jako preludium do festiwalu Ethno-Port (bogaty program artystyczny w odnoĹniku poniĹźej).
http://www.zamek.poznan.pl/news.php?id=213&view=full&PHPSESSID=0b2bb4f60520454b06767312a56c531f
RĂłwnolegle prowadzone bÄdÄ
warsztaty rytmiczne przez wybitnych artystĂłw: Giridhara UdupÄ (Indie) i Adama Drame (Burkina Faso).
Koszt caĹych warsztatĂłw to symboliczne 30zĹ. UdziaĹ (uiszczenie opĹaty) umoĹźliwia teĹź wstÄp na wszystkie koncerty festiwalowe gratis.
Wymagania - wĹasny instrument - flet drewniany D w prostym systemie. IloĹÄ miejsc ograniczona - decyduje pierwszeĹstwo zgĹoszeĹ (zgĹoszenia :ewa_kaczmarek@poczta.fm ).
Tematyka:
(MichaĹ Ĺťak) Flet drewniany w polskiej tradycji muzycznej (m.in. na przykĹadzie Kapeli Braci Bednarzy z Nowej Wsi z Roztocza), wykorzystanie fletu w muzyce tradycyjnej innych krajĂłw (m.in. Bretanii), wspĂłĹczesne techniki wykonawcze; nauka ornamentacji, artykulacji i ekspresyjnych ĹrodkĂłw wyrazu; gra zespoĹowa w konsorcie (zespole) fletĂłw;
(Diarmuid Johnson) Tradycyjna muzyka irlandzka - techniki ornamentacji, rytmika, puls; ekspresja muzyczna; idea wspĂłlnego pulsu w grze zespoĹowej na przykĹadzie zjawiska sesji muzycznej; tradycyjna muzyka z Walii, transpozycja muzyki wokalnej na flet drewniany, podstawy wykonawcze;
Instruktorzy:
*Diarmuid Johnson* (1965) - ur. w Walii, jÄzykoznawca, tĹumacz, pisarz, publicysta i redaktor (Transcript, Welsh Literature Abroad), wykĹadowca jÄzykĂłw celtyckich we Francji, Niemczech, Irlandii i Polsce. DoĹwiadczenie jako flecista zdobywaĹ w Irlandii (Galway) i Bretanii (Tregor). GraĹ z czĹonkami takich zespoĹĂłw jak Altan, DĂŠ Danann, LĂşnasa, Dibenn, Kornog, Gwerz, Glaz Sild, The Kilbride Brothers i wieloma solistami (Violaine Mayor, Per Tallec, Tom O'Farrell, Ceri Matthews, July Murphy, Dylan Fowler, Dan Morris, Llio Rhydderch, Chris Wilkes).
*MichaĹ Ĺťak* (1979) - muzyk, promotor ruchu fletowego w Polsce; ZwiÄ
zany z Poznanskim Domem Tanca; braĹ udziaĹ w wielu warsztatach instrumentalnych w Bretanii, na WÄgrzech i w Polsce, praktykujÄ
c grÄ na klarnecie, bombardzie, flecie drewnianym, bansuri oraz nay'u; uczeĹ wybitnych flecistĂłw, m.in. J.M.Veillona i J.L. Thomasa. WspĂłĹpracuje z zespoĹami muzyki tradycyjnej i jazzowej, muzyki dawnej i wspĂłĹczesnej. WspĂłĹtworzy etno-jazzowy zespóŠLautari, kilkukrotnego laureata konkursĂłw muzycznych, m.in. Nowa Tradycja (Polskie Radio). KoncertowaĹ w Europie, Azji, Afryce i USA. Jest wspĂłĹpracownikiem Radiowego Centrum Kultury Ludowej, organizatorem warsztatĂłw fletowych w Niepruszewie (2005 i 2006). Od dwĂłch lat intensywnie eksploruje muzykÄ polskiej wsi, spotykajÄ
c siÄ z wiejskimi muzykantami i poszukujÄ
c wĹasnego brzmienia. Jest wspĂłĹtwĂłrcÄ
idei festiwalu.
Warsztaty prowadzone bÄdÄ
w systemie 2 x po 2 godziny w dwĂłch podgrupach.
WstÄpny plan zajÄÄ:
CZWARTEK 12.VI.: 11 - 13 ; 14 - 16; o godz. 16:30 interesujÄ
cy koncert Trio Janusza Prusinowskiego www.myspace.com/januszprusinowskitrio (m.in. praktyczne wykorzystanie fletu drewnianego w polskiej muzyce tradycyjnej), maĹa scena, WzgĂłrze PrzemysĹa.
PiATEK 13.VI. : 10 - 12 ; 14 - 16
SOBOTA : 10 - 12; 13 - 15 (prezentacja efektĂłw wspĂłlnej pracy na scenieStarego Rynku ok. godziny 15)
W razie pytaĹ proszÄ kontaktowaÄ siÄ bezpoĹrednio ze mnÄ
(michal.zak@polskieradio.pl ) lub p. EwÄ
Kaczmarek z CK ZAMEK (ewa_kaczmarek@poczta.fm)
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam gorÄ
co!
MichaĹ Ĺťak
www.myspace.com/zakmichal
www.duo.dl.pl
www.lautari.art.pl _________________ Strings in the earth and air
make music sweet |
|
Powrót do góry |
|
|
poznanskapyrka
|
Wysłany: Czw Maj 01, 2008 7:30 Temat postu: |
|
|
Ja siÄ wybieram (poza piÄ
tkiem, bo gramy koncert w Szcz.) a Wy? BÄdziecie? _________________ PoznaĹ miasto DoznaĹ
www.ewelinagrygier.art.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
Perry
|
Wysłany: Czw Maj 01, 2008 16:12 Temat postu: |
|
|
To sie okaĹźe.. Zobaczymy jak bedzie z czasem u mnie.. |
|
Powrót do góry |
|
|
Barfly
|
Wysłany: Czw Maj 01, 2008 18:13 Temat postu: |
|
|
Mnie niestety wypadĹ koncert w sobotÄ, wiÄc raczej nie dam rady. Niemniej jednak polecam gorrÄ
co _________________ Strings in the earth and air
make music sweet |
|
Powrót do góry |
|
|
akukuq
|
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 18:38 Temat postu: |
|
|
Ja na pewno siÄ pojawiÄ. Spotkam siÄ z MichaĹem by mĂłgĹ obejrzeÄ flet (PCV wĹasna robota) i osÄ
dziÄ czy mogÄ uczestniczyÄ aktywnie ;P. Nawet jeĹli instrument nie da rady, to bÄdÄ tylko sĹuchaĹ. Nie mogÄ przepuĹciÄ takiej okazji.
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
|
Perry
|
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 20:22 Temat postu: |
|
|
JeĹźeli ktoĹ by nie miaĹ fletu to teoretycznie mĂłgĹbym poĹźyczyÄ na czas warsztatĂłw. W tej chwili mam wolne dodatkowo 3 flety (2 szescio klapowe i 1 keyless) |
|
Powrót do góry |
|
|
Luki
|
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 11:57 Temat postu: |
|
|
Ja bÄdÄ jak siÄ uda zapisaÄ.
Bo jak dowiedziaĹem siÄ od pani odpowiedzialnej za zapisy bÄdzie moĹźna to zrobiÄ za pomocÄ
strony interetowej od poĹowy maja
Jeszcze muszÄ z pracy uciec |
|
Powrót do góry |
|
|
poznanskapyrka
|
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 7:14 Temat postu: |
|
|
Luki napisał: |
Ja bÄdÄ jak siÄ uda zapisaÄ.
Bo jak dowiedziaĹem siÄ od pani odpowiedzialnej za zapisy bÄdzie moĹźna to zrobiÄ za pomocÄ
strony interetowej od poĹowy maja
Jeszcze muszÄ z pracy uciec |
moĹźesz siÄ zgĹosiÄ uczestnictwo bezpoĹrednio do MichaĹa via email, nie trzeba jakiĹ wielkich zapisĂłw robiÄ chyba. _________________ PoznaĹ miasto DoznaĹ
|
Powrót do góry |
|
|
akukuq
|
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 17:51 Temat postu: |
|
|
NapisaĹem e-mail do MichaĹa i rozmawiaĹem z nim przez telefon. PowiedziaĹ, Ĺźe mogÄ braÄ udziaĹ w warsztatach i Ĺźe mnie zapisuje. Tak wiÄc wystarczy napisaÄ - potwierdzam. |
|
Powrót do góry |
|
|
Luki
|
Wysłany: Pią Maj 23, 2008 10:48 Temat postu: |
|
|
UdaĹo siÄ, zapisaĹem siÄ przez PaniÄ
EwÄ.
Teraz muszÄ znaleĹÄ jakiĹ nocleg. Znacie jakieĹ niedrogie miejsce w okolicach miejsca warsztatĂłw? |
|
Powrót do góry |
|
|
akukuq
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 0:06 Temat postu: |
|
|
Niestety - mieszkam w Poznaniu na co dzieĹ wiÄc nie znam Ĺźadnych miejscĂłwek do spania po za moim domem . MoĹźe coĹ uda siÄ wymyĹliÄ. Ewelina, moĹźe Ty znasz jakieĹ miejsce?
Uwaga! PowstaĹo w pewnym momencie zamieszanie odnoĹnie warsztatĂłw. Na stronie etno.serpent.pl i zamieszczone tu na forum materiaĹy sugerujÄ
Ĺźe sÄ
to jedne warsztaty prowadzone wspĂłlnie przez MichaĹa i Diarmuida. MateriaĹy na stronie festiwalu ethnoport.pl mĂłwiÄ
o oddzielnych warsztatach obu panĂłw. RozmawiaĹem dziĹ z MichaĹem Ĺťakiem i potwierdziĹ Ĺźe warsztaty sÄ
jedne, a informacja jakoby warsztaty byĹy oddzielne jest efektem nieporozumienia.
Pozdrawiam i wracam do Äwiczenia |
|
Powrót do góry |
|
|
poznanskapyrka
|
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 10:41 Temat postu: |
|
|
kurcze, mnie teĹź nie bÄdzie
a co do spania to wiem to nie znam konkrentych miejsc, ale wiem, Ĺźe MichaĹ coĹ znalazĹ, wiÄc moĹźe siÄ podzieli tÄ
wiedzÄ
_________________ PoznaĹ miasto DoznaĹ
|
Powrót do góry |
|
|
bobatikla
|
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 15:44 Temat postu: |
|
|
MoĹźe poszukacie na tej stronie: http://www.hotelewpoznaniu.eu/tanienoclegi.phpe?
poza hostelem DD na Al. NiepodlegĹoĹci- to akademik czynny od poĹowy lipca; doĹÄ blisko do Zamku jest ze ÂŚniadeckich, GĂłrnej Wildy- musicie jednak tam podzwoniÄ i popytaÄ o faktyczne ceny, wolne miejsca.
ZnalazĹam teĹź coĹ takiego
http://www.bythewayhostel.com.pl/index.html; to teĹź bardzo blisko.
Niestety w Ĺźadnym z tych miejsc nie byĹam i trudno mi osobiĹcie coĹ polecaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
|
poznanskapyrka
|
Wysłany: Wto Cze 03, 2008 12:39 Temat postu: |
|
|
na stronie festiwalowej sÄ
info a propos spania _________________ PoznaĹ miasto DoznaĹ
|
Powrót do góry |
|
|
akukuq
|
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 10:51 Temat postu: |
|
|
No i po festiwalu... ByĹo naprawdÄ rewelacyjnie, niektĂłre koncerty osobiĹcie mnie oczarowaĹy. NaprawdÄ byĹo warto byÄ, posĹuchaÄ i zobaczyÄ.
Co do warsztatĂłw, to minÄĹy strasznie szybko - trzy dni to za maĹo Chyba najlepszÄ
rzeczÄ
dla mnie jest to, Ĺźe poznaĹem ludzi z wĹasnego miasta grajÄ
cych ITM na flecie. OczywiĹcie wskazĂłwki prowadzÄ
cych posĹuĹźÄ
za drogowskaz do wĹasnych ÄwiczeĹ przez najbliĹźszy czas.
No i jeszcze jedna waĹźna wiadomoĹÄ: festiwal prawie na pewno odbÄdzie siÄ teĹź w przyszĹym roku
Pozdrawiam, Adam |
|
Powrót do góry |
|
|
|