Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pees
|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 20:24 Temat postu: Tin whistle - flaĹźolet - flecik polski |
|
|
Co prawda w opisie dziaĹu jest raczej o fletach, a ja zapodaĹem whistlopodobne, ale poza tym rzecz jest raczej w temacie. Czy wymienione w tytule postu instrumenty czymĹ siÄ w istocie róşniÄ
? Na opakowaniach setĂłw Generations jest jak byk napisane 'flageolets', choÄ te ostatnie bywajÄ
zupeĹnie inne (a moĹźe zawsze sÄ
?). No i flecik polski - skoro byĹ do tego stopnia popularny, Ĺźe zasĹuĹźyĹ na swÄ
nazwÄ, czy pozostawiĹ jakiĹ Ĺlad w polskim folklorze? Nie chodzi mi oczywiĹcie o piszczaĹki czy fujarki, chyba Ĺźe to tylko kwestia terminologii, wtedy bÄdÄ wdziÄczny za sprostowanie. To, co znalazĹem w sieci, jak na razie mnie nie satysfakcjonuje, zatem jakieĹ rzadko uczÄszczane linki bÄdÄ
rĂłwnieĹź mile widziane. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Feaorn

Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 211 Skąd: Bydgoszcz - Goldfinch Whistles
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 20:44 Temat postu: Historyia flaĹźoletu w Polszcze... |
|
|
FlaĹźolety dzielÄ
siÄ na angielskie i francuskie, i o ile mi wiadomo, te pierwsze nazywa siÄ wĹaĹnie tin whistle (czy teĹź pennywhistle). FlaĹźolet francuski z wyglÄ
du przypomina zwykle recorder (design, koniczna rura), ma 6 otworĂłw, z czego dwa na kciuki.
To wszystko, czym mogÄ CiÄ w chwili obecnej wspomĂłc. Rad bym byĹ, gdyby ktoĹ bardziej biegĹy wyjaĹniĹ caĹÄ
tÄ sprawÄ z flecikiem polskim!  _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
 |
akukuq

|
|
Powrót do góry |
|
 |
ywysme

|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 7:40 Temat postu: |
|
|
Flecik polski i tinwhistle to to samo. Tak po prostu sobie nazwali to. Jesli kupujesz w Muzie albo od WietrzyĹskiego to tak siÄ to nazywa ale jest to to samo. A czy zaostawiĹo to jakiĹ Ĺlad w polskim folklorze to raczej nie. _________________ Never was a cornflake girl... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Feaorn

Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 211 Skąd: Bydgoszcz - Goldfinch Whistles
|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 12:14 Temat postu: Illuminacja... |
|
|
No, to sprawa siÄ wyjaĹniĹa. DziÄki! _________________ http://www.goldfinch.eu/ - Goldfinch Whistles |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kinor Nagan
|
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 23:51 Temat postu: |
|
|
JeĹli chodzi o polskÄ
muzykÄ to z tego co mi wiadomo:
FlaĹźolet przywÄdrowaĹ z Francji i w swoim czasie byĹ bardziej popularny niĹź w ojczystym kraju. ZachowaĹby siÄ w ĹşrĂłdĹach, gdyby nie to, Ĺźe (fatalny bĹÄ
d polskiej polityki) wiÄkszoĹÄ materiaĹĂłw naszego folkloru zarchiwizowano i leĹźaĹo sobie to Ĺadnie i kurzyĹo siÄ w jednym jedynym miejscu gdzieĹ w Wawie i spĹonÄĹo w czasie wojny. Wojciech WietrzyĹski i spĂłĹka odkopali nikĹe ĹşrĂłdĹa, ale nie dotarli do zapisĂłw nutowych ani niczego naprawdÄ przydatnego, bo to zginÄĹo. Czasem na coĹ siÄ trafi, znajdzie siÄ przypadkiem, ale maĹo kto o tym wie. Szkoda... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|