|
Whistlowisko
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kamrat
|
Wysłany: Czw Paź 10, 2013 16:29 Temat postu: Jakie Banjo kupic? |
|
|
Siemka !
Zamierzam nauczyc siÄ garÄ na banjo, poniewaĹź budujÄ kapelÄ szantowÄ
i czasem brakuje mi tam tego instrumentu. JeĹli chodzi o samo granie, to caĹkiem zielony nie jestem, bo na gitarze gram juĹź ze trzydziesci lat, ale o banjo nie wiem nic... Zastanawiam siÄ nad wersjÄ
5 strunowÄ
(bluegrassowÄ
-chyba tak on siÄ nazywa), ale wolaĹbym siÄ poradziÄ kogoĹ, kto wie coĹ na temat tego instr. Co kupiÄ, jakiej firmy, bÄ
dĹş z pod czyich rÄ
k, gdzie szukaÄ ? Pozdrawiam ! |
|
Powrót do góry |
|
|
kamrat
|
|
Powrót do góry |
|
|
padre
|
Wysłany: Pią Paź 11, 2013 23:53 Temat postu: |
|
|
wiekszosc tych marek wogole nie gosci na polkach w sklepach
glownie dlatego, ze to banja glownie ze zlotej ery banjo. nie wspominajac juz o tym, ze wlasciciel tej strony skupia sie glownie na banjo tenorowym i plectrum - banja uzywane w jazz i dixieland bandach.
gdzie w Polsce w kapelach szantowych, co raczej spotkasz to banjo 5cio strunowe - Mechanicy, Atlantyda itp.
zastanow sie dobrze, co chcesz grac. czy masz na przyklad podstawy gry na gitarze. a moze masz pojecie o mandolinie czy skrzypcach. _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
|
kamrat
|
Wysłany: Pią Paź 25, 2013 20:47 Temat postu: |
|
|
[Jak juĹź napisaĹem wyĹźej podstawy mam, ale gitarowe. Zdaje siÄ Ĺźe to inny strĂłj, iloĹÄ strun i inna technika grania. Banjo niestety nawet nie trzymaĹem w rÄku, ale strasznie mi siÄ podoba ten instrument. GotĂłw jestem kupiÄ coĹ ciekawego i uczyÄ siÄ na tym graÄ. PotrzebujÄ tylko porady czego szukaÄ do muzyki szantowej i country. |
|
Powrót do góry |
|
|
padre
|
Wysłany: Sob Paź 26, 2013 21:07 Temat postu: |
|
|
jak gitare masz nastrojona klasycznie EADGBE
5 strunowe banjo masz nastrojone gDGBD czyli masz zblizone stroje.
i zreszta z 5 strunowym bedziesz mial o tyle latwo, ze w razie czego znajdziesz nauczyciela w kraju.
w tej chwili wszystko sie rozbija o budzet jaki masz.
banjo jest niesamowitym instrumentem i czasami nawet tani instrument potrafi brzmiec calkiem przyzwoicie. jedynie kwestia odpowiedniego ustawienia go.
nie zmienia faktu, ze banjo musi miec odpowiednio zbudowany rim - kiedys kupilem sobie tenora framusa, ktory mial rim z 8mm sklejki, na poczatek bylo ok, ale szybko zdalem sobie sprawe, ze trzeba szukac czegos innego.
zlap konktakt z ktoryms chlopakow grajacych na 5 strunowym w kapelach szantowych. kiedys byla strona po polsku poswiecona banjo. prowadzil ja chlopak z Krakowa nie jestem 100% pewien, ale chyba nazywal sie Marcin Lacina- nie mam polskich czcionek w kompie.
na allegro masz glownie epiphone, ale ja nie lubie ich produktow, bo moim zdaniem ich cena jest zwykle za wysoka w stosunku do jakosci produktu.
ja sie ostatnio zastanawialem nad kupnem i wyszlo mi, ze Recording King sa przyzwoitymi intrumentami za stosunkowo niska cene. nie wiem czy dostaniesz je w kraju.
przygladaj sie niemieckiemu i angielskiemu ebayowi.
moze trafisz na niemieckim starego framusa, jak znajdziesz cos podeslij, przyjrze sie i wyraze swoja opinie - z ktora wcale nie musi byc dla ciebie wazna
a jak juz bedziesz mial banjo to sugeruje zaczac od Wernicka
http://www.youtube.com/watch?v=gEfFuzOoOzo
zacznij czytac tez banjohangout.org mnoooostwo informacji. _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|