|
Whistlowisko
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tomekscyrek

|
|
Powrót do góry |
|
 |
padre

|
Wysłany: Czw Sty 24, 2013 18:41 Temat postu: |
|
|
od tej na thomannie to trzymaj sie z daleka, kicha nie z tej ziemi. to jest produkt rumunskiej firmy hora, sprzedawany po wieloma nazwami.
tani i kiepski.
luny nigdy nie widzialem na oczy. ale wyglada na kopie sprzetow z dalekiego wschodu, pewnie i tam tez jest robiona.
ile chcesz wydac na takiego sprzeta - pamietaj ze cena rowna sie jakosc.
mozesz miec instrumenty w klasach
chu... - w zasadzie ceny sa bardzo rozne. na przyklad Fylde ceni sie bardzo wysoko a ich instrumenty sa moim zdaniem kiepsciuchne.
OK - do 400euro - Trinity College, Johnson, Richwood, Countryman i takie tam pochodzace ze wschodu
dobre - do 1000 e - w EU w takich granicach cenowych kupowalbym Buchannana z UK, czasami trafiaja sie tez stare Freshwatery, ktore sa przyzwoitymi instrumentami, szczegolnie jak popracuje nad nimi lutnik
lepsze - do 2000 e - rozne amerykanskie sprzety,
zajebiste - i tutaj juz nie ma granicy - tutaj jestem fanem McDonalda z Australii.
musisz sie zastanowic jakie chcesz brzmienie.
czy chcesz mostek ruchomy jak w mandolinie czy staly jak w gitarze. _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomekscyrek

|
Wysłany: Czw Sty 24, 2013 20:40 Temat postu: |
|
|
No na pewno chce wydaÄ mniej niĹź 2000 zĹ. czyli jakieĹ 500euro.
Co do mostka, to nie wiem czym w praktyce róşni siÄ mostek ruchomy od staĹego
pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
padre

|
Wysłany: Pią Sty 25, 2013 0:40 Temat postu: |
|
|
widzisz, niby niewielka roznica, ale ma wplyw na dzwiek.
z tego co pamietam, to ruchomy mostek daje dzwiek jasniejszy i ostrzejszy
a staly raczej go zmiekcza. i dzwiek jest troche bardziej basowy.
roznica jest przedewszystkim taka, ze przy ruchomym mostku. struny dociskaja pudlo. kiedy przy stalym wierzch pudla jest ciagniety przez struny.
przez jakis czas mialem countrymana, sympatyczne bouzouki, w tych tanich, ale przyzwoitych. kupilem je za 300 e i koles dodal mi jeszcze stojak, pasek i garsc kostek. pobawilem sie nim rok i sprzedalem.
potem przez rok mialem buchanana, niestety pozyczonego, ale to byla naprawde fajna bazuka. i o wiele bardziej wolalem jej brzmienie od poprzedniego - i nie mialo na to wplywu wykonanie.
poczytaj sobie mandolincafe.com szczegolnie watek CBOM
tam znajdziesz duzo informacji o tych instrumentach.
a w classified bedziesz mogl sie mniej wiecej zorientowac po ile chodza second handy.
jak cos wypatrze ciekawego to dam ci znac. _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adidadi

|
Wysłany: Pią Sty 25, 2013 5:16 Temat postu: |
|
|
Ostatnio Barfly miaĹ ciekawe, podszykowane lutniczo i nagĹoĹnione bouzouki. Szkoda, Ĺźe byĹem bez kaski. Ja gram na razie na badziewnym, ale poĹźyczonym bouzouki hora po wĹasnej regulacji (wstyd z tym iĹÄ do lutnika). MuszÄ tylko zmieniÄ struny bo mi strasznie ciemno brzmi. Hore to se moĹźna kupiÄ, ale za grosze - na sprĂłbowanie. Cena hory w Twoich linkach jest skandalicznie wysoka. _________________ W Ĺźycia wÄdrĂłwce, na poĹowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak niemylnej drogi,
W gĹÄbi ciemnego znalazĹem siÄ lasu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
adam prĂłszyĹski

|
Wysłany: Nie Sty 27, 2013 22:45 Temat postu: |
|
|
A ja polecam metodÄ o ktĂłrej dyskutowaliĹmy z Padre i tu i na FB. Kup sobie starÄ
gitarÄ i przerĂłb. Popatrz na mĂłj bouzar zrobiony z 12 strunowej gitary w tym wÄ
tku |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomekscyrek

|
Wysłany: Sob Kwi 13, 2013 12:29 Temat postu: |
|
|
A wiecie moĹźe czy bouzouki Hory(tak mi siÄ przynajmniej wydaje, Ĺźe to Hora) z FolkfriendsĂłw sÄ
w takim samym stanie jakbym kupiĹ je z innego ĹşrĂłdĹa czy oni je trochÄ "ulepszajÄ
"? (tzn. regulujÄ
, przeszlifujÄ
progi itp.) Niby coĹ tam przy nich robiÄ
, ale moĹźe jesteĹcie w tej sprawie mÄ
drzejsi ode mnie
http://folkfriends.com/shop/showproddtl.php?item=115&grp=44 |
|
Powrót do góry |
|
 |
padre

|
Wysłany: Sob Kwi 13, 2013 14:29 Temat postu: |
|
|
zaden sklep sie nie bawi w ustawianie instrumentow.
nie chce im sie pierniczyc. zreszta wiesz, ludzie maja rozne preferencje jezeli chodzi o ustawienie.
jak chcesz Hore to zdaje sie Jacek Loroch mial takie bouzouki na sprzedaz, ale to bylo kilka miesiecy temu. _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomekscyrek

|
Wysłany: Pią Lip 05, 2013 10:13 Temat postu: |
|
|
W sumie to mĂłgĹbym zadaÄ to pytanie w paru wÄ
tkach, ale postanowiĹem zrobiÄ to tutaj. Jaki mikrofon polecacie do nagrywania i nagĹoĹnienia mandoli/gitary akustycznej? Rozumiem, Ĺźe lepiej dynamiczny. Nada siÄ AKG D77? Jest jeszcze Audi i5, Shure sm57, Shure PG57.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adidadi

|
Wysłany: Sro Lut 25, 2015 1:30 Temat postu: |
|
|
TrochÄ odĹwieĹźÄ temat. Rzeczone wyĹźej bouzouki firmy hora typ koncertowy z przerobionym mostkiem i setupem od Jacka posiadam Ja od ponad roku i jestem zadowolony. Mam teĹź wersjÄ podstawowÄ
tego bouzouki wiÄc mam porĂłwnanie, takĹźe mogÄ ĹmiaĹo stwierdziÄ, Ĺźe jeĹli szukasz fajnego brzmienia za niewielkÄ
kaskÄ to raczej nic lepszego CiÄ nie spotka niĹź ten instrument. Brzmi niekiedy lepiej niĹź konkurenci z wyĹźszej pĂłĹki. _________________ W Ĺźycia wÄdrĂłwce, na poĹowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak niemylnej drogi,
W gĹÄbi ciemnego znalazĹem siÄ lasu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|