Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jan NiezbÄdny
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2012 11:05 Temat postu: Low whistle i nieprzyjemne dolegliwoĹci;) |
|
|
Siemano,
Niedawno przerzuciĹem siÄ na low whistle'a w D. WczeĹniej ÄwiczyĹem na low G, toteĹź mniej rozciÄ
gniÄty piper's grip miaĹem opanowany. Podczas ÄwiczeĹ i gry na nowym whistle'u odczuwam dosyÄ mocno dajÄ
cy siÄ we znaki bĂłl kciukĂłw, zwĹaszcza lewego (a pilnie zwracam uwagÄ, Ĺźeby nie dociskaÄ mocno tych palcĂłw do przebierki) a takĹźe Ĺrodkowych czÄĹci dĹoni. Najgorsze, Ĺźe ma to miejsce po jakichĹ 10-15 minutach gry. Dla porĂłwnania - na low G, kciuki zaczynaĹy mnie pobolewaÄ bo 2 godzinach ciÄ
gĹej gry. Powiedzcie, zacni dmuchacze - czy jest to normalne i do wyrobienia? BĂłl nie jest co prawda silny, ale na tyle, by zniechÄcaÄ do dalszych ÄwiczeĹ na pewno:) |
|
Powrót do góry |
|
|
michal18c
kolno
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2012 11:49 Temat postu: |
|
|
Jako, Ĺźe posiadam low whistle powiem Ĺźe to normalne. MĂłj whistle ma duĹźe otwory i doĹÄ szerokie ich rozstawienie. Problem pojawiaĹ siÄ przez jakiĹ czas. JeĹli grasz regularnie to wyrobisz sobie dĹonie. Nie obciÄ
Ĺźaj ich zbytnio, graj po kilka minut dziennie. MoĹźesz zĹoĹźyÄ dĹonie tak jak do modlitwy z tym Ĺźe ''palce miÄdzy palcami'' i takÄ
mini gimnastykÄ rĂłb przed graniem. JeĹli pojawia siÄ bĂłl tzn. Ĺźeby przestaÄ graÄ. |
|
Powrót do góry |
|
|
Adidadi
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2012 18:17 Temat postu: |
|
|
Ja tak miaĹem przez jakiĹ czas, jak maĹo ÄwiczyĹem w domu, a potem graĹem koncert z dosyÄ karkoĹomnymi ewolucjami. Potem przez jakiĹ czas mnie pobolewaĹa ta rÄka podczas grania, wiÄc odĹoĹźyĹem flet na jakiĹ czas, a potem powoli zaczÄ
Ĺem znowu regularnie ÄwiczyÄ. MĂłj moraĹ z tego taki- trzeba utrzymywaÄ dĹonie caĹy czas w dobrej kondycji. Rozgrzewki tez pewnie nie zaszkodzÄ
. Ja siÄ rozgrzewam na flecie. _________________ W Ĺźycia wÄdrĂłwce, na poĹowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak niemylnej drogi,
W gĹÄbi ciemnego znalazĹem siÄ lasu. |
|
Powrót do góry |
|
|
Jan NiezbÄdny
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2012 19:36 Temat postu: |
|
|
DziÄki Panowie za Wasze odpowiedzi. TrochÄ mnie to pocieszyĹo bo zaczynaĹem juĹź snuÄ teorie spiskowe na temat wrodzonych, antywhistlowych wad genetycznych i w ogĂłle. Michale, ciÄĹźko byĹoby mi graÄ parÄ minut dziennie, bo gram okoĹo 4 godzin dziennie na altowych whistle'ach, myĹlaĹem, Ĺźe tenorowe wejdÄ
na lajcie, a tu takie numery:) Chyba jednak siÄ przemÄczÄ z tym bĂłlem o bÄdÄ ÄwiczyĹ dalej. DziÄki jeszcze raz. |
|
Powrót do góry |
|
|
Lulu
|
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 10:12 Temat postu: |
|
|
Tak z ciekawoĹci: na jakich (czyjej produkcji) altowych whistalch grasz? Od kiedy grasz?
Edit: Do Jana (zaĹoĹźyĹ temat i jako ostatni odpisaĹ wiÄc pomyĹlaĹem... )
Ostatnio zmieniony przez Lulu dnia Nie Mar 11, 2012 21:53 , w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Adidadi
|
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 21:50 Temat postu: |
|
|
A do kogo kierujesz to pytanie? _________________ W Ĺźycia wÄdrĂłwce, na poĹowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak niemylnej drogi,
W gĹÄbi ciemnego znalazĹem siÄ lasu. |
|
Powrót do góry |
|
|
|