Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Erin_Woods
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2011 19:55 Temat postu: Flet poprzeczny HOHNER- czy ktoĹ miaĹ z nim stycznoĹÄ? |
|
|
PostanowiĹam nauczyc sie gry na flecie poprzecznym i na poczÄ
tke, Ĺźeby byĹo taniej zaopatrzyĹam sie we flet poprzeczny (drewniany) firmy Hohner (sopranowy).
Dodam, Ĺźe jestem samoukiem i dopiero zaczynam graÄ i nie wiem, czy to byĹ dobry zakup na poczÄ
tek- w sensie czy to dobry flet dla amatora?
JeĹźeli ktokolwiek miaĹ stycznoĹÄ z tym fletem i ma jakiekolwiek porĂłwnanie, to jestem ciekawa opinii na temat tych fletĂłw... |
|
Powrót do góry |
|
|
Syrinks
|
Wysłany: Sob Gru 10, 2011 23:48 Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy temat jeszcze aktualny
UwaĹźam, Ĺźe to dobry zakup dla poczÄ
tkujÄ
cej osoby. Nie warto pakowaÄ siÄ od razu w drogi instrument, bo nie wiadomo czy coĹ z tego wyjdzie
Dodam, Ĺźe jestem jeszcze mĹoda i gram niewiele ponad 5 lat, no ale jakieĹ doĹwiadczenie juĹź mam
Z ciekawoĹci spytam, gdzie i za ile moĹźna taki flecik dostaÄ? - chÄtnie bym sobie na takim "popitoliĹa", w internecie znalazĹam tylko plastikowe Yamahy, ale wolaĹabym drewniany flecik, z tego co mi wiadomo Hohner to dobra firma |
|
Powrót do góry |
|
|
fishman
|
Wysłany: Pon Gru 12, 2011 14:41 Temat postu: |
|
|
CzeĹÄ Syrinks!
Whistle ma tÄ
przewagÄ, Ĺźe jest taĹszy, prostszy i koniec koĹcĂłw i tak poprowadzi do poprzeka
JeĹźeli juĹź grasz na blaszanym, moĹźe byĹ posĹuchaĹa flecistkÄ z Cherish The Ladies? Pomyka na whistlu oraz na metalowym. |
|
Powrót do góry |
|
|
Syrinks
|
Wysłany: Pon Gru 12, 2011 19:20 Temat postu: |
|
|
Hej fishmanie!
Ale ten Hohner to taki malutki flecik, bez klapek, podejrzewam, Ĺźe nie byĹ wcale droĹźszy od Whistla (czy prostszy? nie wiem, zaczynaĹam od prostego i whistla tylko raz w rÄkach trzymaĹam) WypatrzyĹam taki nawet na allegro - niestety sprzÄ
tnÄli mi go sprzed nosa
A chÄtnie posĹucham Jak dotÄ
d to sĹucham gĹĂłwnie Iana Andersona, Grega Patillo, sir Galway'a no i nawet na koncercie Emmanuela Pahuda byĹam
Zawsze lubiĹam dĹşwiÄk drewnianych poprzekĂłw, niestety ich ceny zwalajÄ
z nĂłg |
|
Powrót do góry |
|
|
Erin_Woods
|
Wysłany: Pią Gru 30, 2011 23:52 Temat postu: Hohner |
|
|
Ja wylicytowaĹam swĂłj flet Hohnera za ok 50zĹ i raczej nie bywa droĹźszy niĹź 80zĹ.
PrawdÄ mĂłwiÄ
c trochÄ straciĹam zapaĹ do nauki gry na tym flecie (praca, studia, zmÄczenie, maĹo czasu itp), tym bardziej, Ĺźe trochÄ trudno nauczyÄ siÄ prawidĹowo dmuchaÄ w ustnik... Pewnie bÄdÄ miaĹa jeszcze "nawrĂłt" i znowu poprĂłbujÄ nauki, a jak nadal nie bÄdÄ zachwycona postÄpami, to albo poszukam nauczyciela (przynajmniej na 2-3 lekcje), albo wystawiÄ flet na allegro ;p
Korci mnie jeszcze zakup okaryny- teĹź ma Ĺadny dĹşwiÄk.
CaĹy czas siÄ zastanawiam, czy z blaszanym fletem te poczÄ
tki nauki nie byĹyby jednak ciut Ĺatwiejsze (chociaĹźby ze wzglÄdu na wyprofilowany ustnik)... |
|
Powrót do góry |
|
|
Syrinks
|
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 11:19 Temat postu: |
|
|
Niestety mi sprzÄ
tnÄli go z allegro, a w necie nie mogÄ go nigdzie odnaleĹşÄ, ale bÄdÄ przeglÄ
daÄ oferty to moĹźe w koĹcu siÄ uda...
Nauczyciel na poczÄ
tek to zawsze dobra 'rzecz' , ale jeĹźeli byĹ chciaĹa sprzedaÄ, to ja jestem chÄtna Ĺźeby odkupiÄ
To prawda, na blaszaku trochÄ inaczej ustawia siÄ wargi, chociaĹź trudno mi powiedzieÄ czy Ĺatwiej. No i w dobrego blaszaka trzeba zainwestowaÄ. Nie warto siÄ pakowaÄ w te po 500zĹ, bo to ani dĹşwiÄku nie ma, ciÄĹźko siÄ gra, a po roku najczÄĹciej rozsypuje siÄ tak, Ĺźe juĹź nic z tym nie moĹźna zrobiÄ. Najlepiej jest na poczÄ
tek wypoĹźyczyÄ albo kupiÄ chociaĹźby uĹźywanÄ
YamahÄ (wyprodukowanÄ
w Japonii!) za co najmniej ok. 1200zĹ. JeĹźeli jest w pobliĹźu szkoĹa muzyczna albo ognisko muzyczne to moĹźe warto skontaktowaÄ siÄ z nauczycielem, ktĂłry tam uczy. MoĹźe coĹ doradzi albo zna kogoĹ, kto chce siÄ pozbyÄ blaszaka w dobrej cenie |
|
Powrót do góry |
|
|
Erin_Woods
|
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 18:45 Temat postu: Faaaajnie... ;p |
|
|
To czujÄ siÄ "pocieszona" Ale dobra! BÄde mieÄ n uwadze, Ĺźeby flet od razu sprzedaÄ tobie
Czyli jeszcze trochÄ pogram na tym flecie, poprĂłbujÄ...
Jakis czas temu byĹ na allegro flaĹźolet Dixona (altowy) za ok 160-180zl. Do dziĹ Ĺźaluje, Ĺźe nie kupilam...
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
|
Lulu
|
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 22:52 Temat postu: |
|
|
JeĹźeli poszukujesz altowych whistli to nie ma co ĹźaĹowaÄ tego dixona
Nie wiem dokĹadnie jakiej tonacji poszukujesz, ale Panowie SzczygieĹ tworzyli juĹź instrumenty w F, G i G# (mĂłwiÄ
c o altowych). MoĹźliwoĹÄ zakupu takich whistli jest wiÄc... goldfinch.eu Co ja mogÄ wiÄcej powiedzieÄ - mam loĹa w D i nie czujÄ bym potrzebowaĹ czegoĹ wiÄcej w tej tonacji! |
|
Powrót do góry |
|
|
Syrinks
|
Wysłany: Nie Mar 18, 2012 22:36 Temat postu: |
|
|
WĹaĹnie udaĹo mi siÄ wylicytowaÄ w.w. Hohnera na allegro. Teraz pozostaĹo mi czekaÄ na listonosza Jak siÄ w nim poĹapiÄ (a nie powinno byÄ wiÄkszych problemĂłw, bo ostatnio sporo na prostym graĹam) to napiszÄ coĹ wiÄcej i moĹźe jakieĹ nagranie uda mi siÄ wrzuciÄ |
|
Powrót do góry |
|
|
Syrinks
|
|
Powrót do góry |
|
|
Syrinks
|