|
Whistlowisko
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Chimalmita
Do³±czy³: 24 Cze 2010 Posty: 4
|
Wys³any: Pi± Lis 19, 2010 15:42 Temat postu: nie mogÄ™ wydobyć Å»ADNEGO dźwiÄ™ku z fletu! - HELP |
|
|
Witam,
mam nadzieję,że nie uznacie mojego pytania za żart, bo piszę jak najbardziej serio i liczę na Wasze podpowiedzi...
Kupiłam przez internet drewniany flet poprzeczny firmy Hohner.(mój pierwszy flet) Flet dziś do mnie dotarł,w pokrowcu,w oryginalnym opakowaniu, porządnie zapakowany, więc nie ma mowy o uszkodzeniach mechanicznych w czasie transportu. Jest to tzw. Pocket Flute Soprano, dwuczęściowy. Złożyłam go(wszystko idealnie pasuje), dmucham mocno, dmucham słabiej, a tu nic! Tylko szum powietrza...
Możecie mi powiedzieć, co jest nie tak? Dodam,że flet ma łącznie 8 otworów, a rozłożony wygląda tak: http://i54.tinypic.com/awsug6.jpg
KurczÄ™, czujÄ™ siÄ™ jak idiotka...
Czekam niecierpliwie na podpowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
|
jurbassteck
Do³±czy³: 25 Kwi 2009 Posty: 25 Sk±d: Jelenia Góra
|
Wys³any: Pi± Lis 19, 2010 22:43 Temat postu: |
|
|
Ten flet jest dość specyficzny w zadęciu. Sam się na takim uczyłem.
Jedyne, co pozostaje to cierpliwość, powodzenia i nie załamuj się
Przyłóż główkę fletu do tego dołka pod dolną wargą i spróbuj dmuchnąć w otwór tak, jakbyś gwizdała z lekkim uśmiechem (tak na początek). _________________ www.ekambard.mp3.wp.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
Chimalmita
Do³±czy³: 24 Cze 2010 Posty: 4
|
Wys³any: Sob Lis 20, 2010 14:27 Temat postu: |
|
|
jurbassteck napisa³: |
Ten flet jest dość specyficzny w zadęciu. Sam się na takim uczyłem.
Jedyne, co pozostaje to cierpliwość, powodzenia i nie załamuj się
Przyłóż główkę fletu do tego dołka pod dolną wargą i spróbuj dmuchnąć w otwór tak, jakbyś gwizdała z lekkim uśmiechem (tak na początek). |
Jeeeeest!
udało się! jest dźwięęęk! O żesz, ale to trudne !!
"Przyłóż główkę fletu do tego dołka pod dolną wargą i spróbuj dmuchnąć w otwór tak, jakbyś gwizdała z lekkim uśmiechem" - to chyba najbardziej obrazowa i przydatna wskazówka jaką mogłam dostać na początek.
Żeby wydobyć z fletu dźwięk, trzeba się uśmiechnąć - czy to nie piękne?
Czy po jakimś czasie ćwiczeń udało ci się do końca wyeliminować szumy i uzyskać czyściutki dźwięk bez szumu ?
Wieeeelkie dzięki za pomoc! |
|
Powrót do góry |
|
|
jurbassteck
Do³±czy³: 25 Kwi 2009 Posty: 25 Sk±d: Jelenia Góra
|
Wys³any: Sob Lis 20, 2010 18:13 Temat postu: |
|
|
Chimalmita napisa³: |
Czy po jakimś czasie ćwiczeń udało ci się do końca wyeliminować szumy i uzyskać czyściutki dźwięk bez szumu ?
|
Niestety.. ale to jest flet drewniany i taki jego urok. Oczywiście udało się wyklarować dźwięk, ale delikatny szum pozostał.
Powodzenia _________________ www.ekambard.mp3.wp.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|