Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Luki

|
Wysłany: Sro Wrz 10, 2008 16:01 Temat postu: |
|
|
DziÄki za odpowiedĹş. Z dnia na dzieĹ coraz Ĺatwiej przychodzi mi granie, drugiej oktawy takĹźe, ale nie da siÄ ukryÄ, Ĺźe jeszcze dĹuga droga przedemnÄ
do osiÄ
gniÄcia poziomu znoĹnego w sĹuchaniu
Cytat: |
JeĹli druga oktawa ciÄ
gle wchodzi ciÄĹźko, moĹźe sprĂłbowaÄ troche przesunaÄ "bridle" Ĺźeby usta stroika siÄ lekko przymknÄĹy. |
PĂłki co postaram siÄ nie modyfikowaÄ stroika, przeczytaĹem w broszurze od Patricka Sky'a, Ĺźe jak instrument gra to naleĹźy postaraÄ siÄ nauczyÄ panowaÄ nad nim, Ĺźeby przez wĹasnÄ
niewiedzÄ nie zepsuÄ czegoĹ co jest dobre. ChÄtnie daĹbym instrument do oglÄdzenia komuĹ kto zna siÄ na tym, ale w najbliĹźszym czasie nie bÄdÄ miaĹ ku temu okazji.
...albo jest tam zdjÄcie dud Lukiego  |
MogÄ siÄ myliÄ, ale moje dudy wyglÄ
dajÄ
dokĹadnie tak jak na zdjÄciu (ktĂłrego nie byĹo na stronie przed moim zakupem).
... Tylko Twoje sÄ
zrobione z innego drewna, czy to jest Rosewood? Ja mam z Hebanu. |
Tak, chanter jest zrobiony w Rosewood.
Nie mam zdjÄcia swoich, ale wklejÄ zdjÄcie dud Gretinga: |
PiÄkne irlandzkie kolory (widzÄ tylko trzeci obrazek), ale nie ma chantera na zdjÄciu.
ChÄtnie zobaczÄ TwĂłj model od Sky'a, jak bÄdziesz w stanie to zachÄcam do wrzucenia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jasiek

|
Wysłany: Sro Wrz 10, 2008 20:33 Temat postu: |
|
|
PiÄkne irlandzkie kolory (widzÄ tylko trzeci obrazek), ale nie ma chantera na zdjÄciu.
|
PoprawiĹem juĹź, powinny teraz wyĹwietlaÄ siÄ wszystkie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jasiek

|
Wysłany: Wto Wrz 16, 2008 9:54 Temat postu: |
|
|
Yoshi napisał: |
Co do tej obrÄczy to jeĹli nie jest to jakaĹ ciekawa praktyka w przebierkach, to strzelam, Ĺźe komuĹ siÄ za duĹźy otwĂłr nie w stroju zrobiĹ i to taka sprytna metoda na uratowanie drewienka  |
Tak. Patrick napisaĹ mi, Ĺźe to jest po to, aby obniĹźyÄ strĂłj.
Zamawiam teraz stroik u niego i pytaĹ siÄ czy CiÄ znam, wiÄc przy okazji zapytaĹem o to.
Jak postÄpy w pajpieniu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoshi Site Admin
|
Wysłany: Wto Wrz 16, 2008 10:18 Temat postu: |
|
|
Jasiek napisał: |
[...]
Zamawiam teraz stroik u niego i pytaĹ siÄ czy CiÄ znam, wiÄc przy okazji zapytaĹem o to. |
Emm... Znaczy siÄ Patrick pytaĹ czy mnie znasz?
Jasiek napisał: |
CoĹ mi siÄ wydaje, Ĺźe post jest skierowany do Lukiego, co?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jasiek

|
Wysłany: Wto Wrz 16, 2008 10:23 Temat postu: |
|
|
Tak, do Lukiego ZacytowaĹem tylko fragment o obniĹźeniu stroju i jak widaÄ nie wyszĹo tak jakbym chciaĹ hahahaha Sorry Yoshi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Luki

|
Wysłany: Wto Wrz 16, 2008 15:14 Temat postu: |
|
|
Zamawiam teraz stroik u niego i pytaĹ siÄ czy CiÄ znam, wiÄc przy okazji zapytaĹem o to.
DziÄki, postÄpy sÄ
.
Na razie gram 3 melodie i to w pierwszej oktawie. W drugiej juĹź dochodzÄ do E .
Mam teĹź za sobÄ
pierwsze zmiany w stroiku. MusiaĹem w nim trochÄ otworzyÄ szczelinÄ, bo dolne D byĹo bardzo niestabilne i wpadaĹo w nieprzyjemne i niekontrolowane wibracje. Teraz D gra wspaniale, ale mam wiÄkszy problem z wejĹciem w A i B w gĂłrnej oktawie. MyĹlÄ, Ĺźe jak siÄ nauczÄ dobrze kontrolowaÄ ciĹnienie w worku, to granie drugiej oktawy bÄdzie Ĺatwiejsze.
PrzypomniaĹeĹ mi teraz, Ĺźebym wysĹaĹ jakiĹ konkretny feedback do Patricka Skya. Mnie pytaĹ siÄ o to czy ktoĹ w Polsce gra na dudach, ale wtedy nie mogĹem mu daÄ konkretnej odpowiedzi. WczeĹniej widziaĹem tylko Darjusza SojkÄ z Carrantuohill na irlandzkich i Marcina RumiĹskiego na szkockich no i CzÄstochowa Pipes & Drums. Teraz horyzont siÄ trochÄ poszerzyĹ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jasiek

|
Wysłany: Wto Wrz 23, 2008 20:38 Temat postu: |
|
|
Niech nas bÄdzie coraz wiÄcej to i Ĺatwiej bÄdzie wymieniaÄ doĹwiadczenia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Conor

|
Wysłany: Nie Paź 12, 2008 16:56 Temat postu: |
|
|
Witam dudziarzy; kiedys z czescia z Was rozmawialem na temat warsztatow (zbyt szumna nazwa - moze bardziej spotkania) w celu wymiany doswiadczen i pogrania razem kilku melodyjek; odpowiedzcie kto bylby chetny na taki meeting |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yoshi Site Admin
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 15:17 Temat postu: |
|
|
Witam na forum Ja tak offtop'owo... CzyĹźbyĹ drogi Conor'ze byĹ tym sĹynnym bodhranistÄ
z tricity?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Conor

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 16:03 Temat postu: |
|
|
hmmm, na bodhranie cos tam stukam, ale sa tu znacznie lepsi to raczej nie o mnie chodzi, chyba ze jest cos o czym nie wiem moja domena sa generalnie dudy i wszystkie inne piszczalki |
|
Powrót do góry |
|
 |
przemek

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 17:07 Temat postu: |
|
|
witam na forum!
Ale b. proszÄ nowych i starych!!! piszcie w profilu chociaĹź z jakiego jesteĹcie miasta!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Luki

|
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 0:34 Temat postu: Plastikowy stroik |
|
|
Haha
ZrobiĹem swĂłj pierwszy stroik do dud irlandzkich.
Ma rurke z orginaĹu, niÄ woskowanÄ
z orginaĹu (ktĂłry poĹamaĹem za mocno zaciskajÄ
c kombinerkami) i plastikowe listki.
Listki sÄ
zbyt dĹugie, przepuszczajÄ
powietrze bokami, ale wdajÄ
dĹşwiÄk.
OkoĹo oĹmiu rodzajĂłw dĹşwiÄkĂłw bÄ
ka.
Nie mniej jednak jestem zadowolony, jutro nastÄpne podejĹcie  _________________ -------------------------------------------------------------------------------------------- |
|
Powrót do góry |
|
 |
adam prĂłszyĹski

|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 0:12 Temat postu: czyje to dudki |
|
|
No akurat mogÄ powiedzieÄ kto robiĹ ten secik ze zdjÄcia. Ten sam maker co Przemka z AnnamĂłw-Michael Vignoles. I jak widzÄ wykonanie o niebo lepsze. Podobno od pewnego czasu robi dwa typy dud tzn instrument muzyczny i przedmiot dla turystĂłw zwany podobno instrumentem muzycznym. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jasiek

|
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 14:07 Temat postu: Re: czyje to dudki |
|
|
adam prĂłszyĹski napisał: |
No akurat mogÄ powiedzieÄ kto robiĹ ten secik ze zdjÄcia. Ten sam maker co Przemka z AnnamĂłw-Michael Vignoles. . |
TeĹź tak myĹlaĹem, ale nikt na zagranicznym forum nawet tego nie zaproponowaĹ. Po czym poznajesz, Ĺźe to Vignoles? |
|
Powrót do góry |
|
 |
soulman

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 19:59 Temat postu: |
|
|
Witajcie.
To tak na poczÄ
tek. Nie wiem czemu nie trafilem na to forum wczeĹniej
MoĹźe AdaĹ masz racjÄ, jednak te Greetinga sÄ
troszkÄ inne. ByÄ moĹźe to i Michaela. BÄdÄ u niego w paĹşdzierniku, to zapytam, czy to jego dzieĹo.
ByÄ moĹźe jest to wczeĹniejszy model, ktĂłry produkowaĹ (i to ma sens, jesli Greeting ma te Juliany od 92 roku).
Moje sÄ
z 2006.
ZresztÄ
sami zobaczcie.
PoniĹźej mĂłj practice set.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|