Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Highwayman
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 19:39 Temat postu: NagĹoĹnienie Whistla |
|
|
Witam!
Mam takie pytanie, jak najlepiej nagĹaĹniaÄ Whistla, jaki mikrofon zastosowaÄ na jakie parametry mikrofonu zwracaÄ uwagÄ?
MoĹźe ktoĹ ma godny polecenia jakiĹ konkretny model, ktĂłry siÄ sprawdziĹ z Whistlem , za takÄ
pomoc rĂłwnieĹź byĹ bym wdziÄczny.
Z gĂłry dziÄkujÄ za odpowiedĹş i pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
|
fishman
|
|
Powrót do góry |
|
|
Highwayman
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 21:46 Temat postu: |
|
|
fishman napisał: |
http://www.whistle.art.pl/forum/viewtopic.php?t=60&highlight=mikrofon - pewnie jeszcze przewija siÄ wÄ
tek w innych tematach, sprawdĹş wyszukiwarkÄ
. |
A to przepraszam , z drugiej strony nie przyszĹo mi do gĹowy, Ĺźeby szukaÄ w Offtopic, gdyĹź temat jest imho bardzo Ontopic.
DziÄki. |
|
Powrót do góry |
|
|
fishman
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 22:01 Temat postu: |
|
|
Z chÄciÄ
bym sÄ wypowiedziaĹ na temat mic-a, ale po prostu sam nie mam Nie jestem przeciwnikiem powtarzania siÄ tematu, moĹźe rozkrÄci to trochÄ forum... Dlatego lubiÄ C&F: maĹo dziaĹĂłw, za to mnĂłstwo Ĺwierzych postĂłw. |
|
Powrót do góry |
|
|
soulman
|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 20:40 Temat postu: |
|
|
Shure SM 68 i myĹlÄ
cy akustyk, ktĂłry potrafi sĹyszeÄ, to co siÄ wydobywa z gĹoĹnikĂłw |
|
Powrót do góry |
|
|
akukuq
|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 13:13 Temat postu: |
|
|
Mikrofon ktĂłry wymieniĹeĹ jest b. trudno dostÄpny, zwĹaszcza Ĺźe firma Shure nigdy takiego nie produkowaĹa. |
|
Powrót do góry |
|
|
soulman
|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 18:24 Temat postu: |
|
|
58. Literowka |
|
Powrót do góry |
|
|
Adidadi
|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 19:02 Temat postu: |
|
|
Raczej cyfrĂłwka:) Ja siÄ caĹy czas sprzeczam z moim akustykiem o sm57 i sm58. On mi ciÄ
gle wmawia, Ĺźe ten pierwszy bardziej siÄ nadaje do whistle. Na szczÄĹcie do mnie naleĹźy ostatnie sĹowo. _________________ W Ĺźycia wÄdrĂłwce, na poĹowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak niemylnej drogi,
W gĹÄbi ciemnego znalazĹem siÄ lasu. |
|
Powrót do góry |
|
|
padre
|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 23:34 Temat postu: |
|
|
jak akustyk dobry, to z kazdego mikrofonu wyciagnie dobre brzmienie. _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
|
akukuq
|
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 16:02 Temat postu: |
|
|
Co do dyskusji o sm57 i sm58 to nie ma duĹźej róşnicy. Te mikrofony sÄ
bardzo podobne. Przy fletach wszelkiego rodzaju moĹźe byÄ zaletÄ
to, Ĺźe sm58 ma osĹonÄ przeciwwietrznÄ
dziÄki ktĂłrej moĹźe jest mniej wraĹźliwy na ruch powietrza wydostajÄ
cego siÄ z ustnika...
Generalnie jednak zgadzam siÄ z Padre. |
|
Powrót do góry |
|
|
soulman
|
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 17:35 Temat postu: |
|
|
Dokladnie. Dobry akustyk. Ale tez i umiejetnosc pracy z mikrofonem.
Tego tez trzeba sie nauczyc.
Niestety, sporo akustykow, jak slyszy whistle'a w tle (bo sie odsunalem od mikrofonu) bawi sie heblami, zeby wyrownac dzwieki, psujac tym samym to, co sie chce osiagnac
p.s. Padre. Bede w pazdzierniku w Dublinie - jakies piwo? |
|
Powrót do góry |
|
|
tomekscyrek
|
Wysłany: Sro Sie 22, 2012 12:21 Temat postu: |
|
|
PostanowiĹem nie zakĹadaÄ nowego tematu bo i sensu raczej nie ma.
PoszukujÄ wĹaĹnie jakiegoĹ mikrofonu do nagĹoĹnienia whistla (rĂłwnieĹź fletĂłw), ale takiego przypinanego do whistla/fletu. Z racji, Ĺźe kupiÄ go dopiero za jakiĹ czas nie ma ograniczeĹ cenowych, jednak wszystko w granicach rozsÄ
dku A wiÄc co polecacie w tym temacie ? Ewentualnie myĹlÄ o stojakowym, ale taki to juĹź bym wiedziaĹ ktĂłry. Pytanie o przypinany.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
padre
|
Wysłany: Sro Sie 22, 2012 21:36 Temat postu: |
|
|
zastanow sie dobrze nad fletem przyczepianym do fletu/whistla
przedewszystkim nie bedziesz mogl wyciszac instrumentu odsuwajac sie od mikrofonu. poza tym takie pojemniki moga ostro sprzegac - szczegolnie jak "akustyk" nie ma pojecia o naglasnianiu instrumentow akustycznych.
chcesz przyzwoity mikrofon na patyku to przyjrzyj sie sm 57 - ktory jest dobry chyba do wszystkiego, albo sm58 ktory jest wokalowa wersja.
ale jezeli sie uprzesz na przyczepiany do instrumentu, to mikrofony przyczepiane do krawata/marynarki sa ok. tylko musisz umocowac na nim rzepa - na instrumentach tez, i po ptakach.
jak masz watpliwosci czy szukasz sprzetu to zagladaj na strone thomann.de wiekszosc sprzetu kupuje wlasnie tam.
sa uzywam tego http://www.thomann.de/ie/superlux_pra383_d.htm
a jak zaczalem go uzywac, to natychmiat taki kupila sobie sprzypaczka i akordeonistka w mojej kapeli i na nich jada.
jak usuniesz uchwyt to mozesz go przykleic i do whistla _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
|
tomekscyrek
|
Wysłany: Czw Sie 23, 2012 8:51 Temat postu: |
|
|
Znaczy nie za bardzo myĹlÄ o flecie przypinanym do fletu/whistla Ale spoko, nie przyczepiam siÄ
Z thomann.de to bardzo mi siÄ "spodobaĹ" ten mikrofon : http://www.thomann.de/pl/yamaha_mc7st9_bundle.htm Ma bardzo fajne klipsy w dwĂłch rozmiarach, ktĂłrymi moĹźna do mocowaÄ bez problemu na fletach, whistlach róşnej gruboĹci. Jeszcze jest coĹ takiego : http://www.thomann.de/pl/sd_systems_fx1.htm Ceny juĹź niestety znacznie wyĹźsze... |
|
Powrót do góry |
|
|
Adidadi
|
Wysłany: Czw Sie 23, 2012 12:23 Temat postu: |
|
|
Ja tam nagĹaĹniam whistla wĹaĹnie sm58 ze wzglÄdu na duĹźÄ
gĹĂłwkÄ i moĹźliwoĹÄ kontrolowania odlegĹoĹci (lubiÄ siÄ pogibaÄ podczas gry, a akurat grajÄ
c na whistlu muszÄ tylko gÄbÄ mieÄ przy mikrofonie a resztÄ
ciaĹa mogÄ ruszaÄ). Teraz myĹlÄ o zakupie sm57 beta. Ostatnio koleĹ mi mandolinÄ tym nagĹoĹniĹ i byĹem pod wraĹźeniem. Zastanawiam siÄ nad przerzuceniem siÄ na tego majka zamiast mojego mandolinowego radiusa m. Jednak Ĺźadna przystawka nie dorĂłwna mikrofonowi, a beta jest o tyle fajna, Ĺźe ma tak skonstruowanÄ
gĹĂłwkÄ, Ĺźe zbiera bardziej kierunkowo niĹź zwykĹa sm57.
Ten klips od Padre wyglÄ
da ciekawie. PrzydaĹby mi siÄ do liry korbowej. _________________ W Ĺźycia wÄdrĂłwce, na poĹowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak niemylnej drogi,
W gĹÄbi ciemnego znalazĹem siÄ lasu. |
|
Powrót do góry |
|
|
|